Miért tartjuk a tojásokat dobozban és hogy tudjuk megkülönböztetni a főtt és a nyers tojásokat, ha véletlenül összekevertük őket? Ezekre és még több érdekes kérdésre választ kaphatsz mostani cikkünkből!
No.1. Ha hűtőben tartod a tojást, akkor a sárgája és a fehérje könnyebben szétválaszthatóvá válik.
No.2. A főtt keménytojást könnyebb megpucolni, ha miután megfőtt hideg vizet engedünk rá és hagyjuk kihűlni.
No.3. A már megrepedt tojás sem fut ki főzés közben, ha egy kevés sót vagy ecetet (inkább előbbit) teszünk a vízbe.
No.4. Ha tojást főzünk, akkor érdemes a tojás nagyobb, tompább végét egy tűvel megszúrni, így kevésbé törik majd szét a tojásfehérje.
No.5. Az 1-2 hetes tojás héja a főzést követően könnyebben leszedhető, mint a friss tojásé.
No.6. Ha a nyers tojás héját bekenjük szalonnabőrrel, akkor a tojás tovább friss marad.
No.7. Ha a főtt tojás sárgája körül egy zöldes rész keletkezik, akkor a tojás nem rossz, hanem vagy túlfőztük, vagy magas a főzővíz vastartalma. Ez az elváltozás elkerülhető a megfelelő főzési idő betartásával, illetve a tojások gyors lehűtésével.
No.8. Ha a tojásaink beleragadnak a tojástartóba, akkor a dobozt melegvízbe mártva könynen elválaszthatjuk attól a tojásokat.
No.9. Szobahőmérsékleten a tojás hétszer olyan gyorsan „öregszik”, mint a hűtőszekrényben. Tehát egy szobahőmérsékleten tartott tojás egy nap alatt ugyanolyan „réginek számít”, mint a hűtőben tartott egyhetes tojás. Ennek értelmében a hűtőben tárolt tojások a vásárlást követően egy hónapig sem veszítenek minőségükből.
No.10. Ha véletlen egy helyre tettük a főtt és a nyers tojásokat, akkor úgy tudjuk őket megkülönböztetni egymástól, hogy egy sima asztallapon megpörgetjük őket. A nyerssel ellentétben főtt tojás szabályosan fog forogni.
No.11. Ha nagyobb méretű rántottát szeretnénk, a tojásfehérjét habbá verve is hozzáadhatjuk, így nagyobb, könnyebb és lazább reggeli lesz a miénk.
No.12. Egy tojás héján körülbelül 17000 pórus található, melyeken keresztül vizet veszít a tárolás során, illetve más illatot és ízt is felvehet. Ezért érdemes – a törésvédelem mellett – a tojásokat tojástartó dobozban tárolni.
No.13. Nagyobb mennyiségű tojáshabot nyerhetünk, ha a habverés előtt a tojásfehérjét 20-30 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
No.14. Ha több tojást is fel szeretnél használni egy ételhez, akkor érdemes a tojásokat egyenként csészébe felütnöd, majd onnan átönteni a többihez. Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy egy rossz tojás a többit is, vagy akár az egész ételt tönkretegye.
No.15. A tojást érdemes a hegyesebb végével lefelé a dobozba helyezni, így a sárgája középen marad, és nem tapad majd a héjhoz.