5 étel, mely megakadályozhatja fogyásunkat

TK

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Néhány étel, ahelyett, hogy elősegítené fogyásunkat, épp az ellenkezőjét érheti el. Nézzük tehát ezen „barátainkat”.

Hogy egészségesek legyünk, kénytelenek leszünk egy kiegyensúlyozott étrenddel rendelkezni. Az ételek több kategóriába sorolhatóak ilyenkor: lehetnek állati eredetűek (hús, hal, tojás), tejtermékek, gabonatermékek, és keményítők, valamint gyümölcsök és zöldségek.


Néhány étel rendkívül kalóriadús, mégis hasznos szervezetünknek. A magvak, diófélék, az avokádó és az olíva olaj hasznos lehet egészségünk érdekében, amennyiben mértékkel fogyasztjuk őket. Ezek az ételek bár kalóriában gazdagok, mégis rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak. 


Megtalálhatók viszont az úgynevezett álszent ételek, melyek igazából csak zsírban, cukrokban és édesítőszerekben gazdagok. 


1.    Müzli


Az első étel, amire rá kell mutatnunk ezügyben, az a müzli, ugyanis nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaz, legyen szó akár csak a müzliszeletről. Hogy elkerüld a túlzottan cukros darabok megvásárlását, tanulmányozd át alaposan a termék leírását. Tanácsunk? Vásárolj cukormentes társaiból, vagy, ami még jobb, készítsd el őket otthon.

hirdetes


2.    Gabonapehely


A bevásárlóközpontokban nézd meg alaposan egy-egy gabonapehely csomagolását. Általában ezek ugyanis nagyon nagy mennyiségű kalóriát tartalmaznak, melyeket nem képesek elegendő rosttal kompenzálni, így nem érdemes őket fogyasztanod. Étrendedben helyettesítheted őket joghurttal, gyümölcsökkel, vagy sajttal – ezeknek sokkal jobban fog örülni szervezeted.


3.    Paradicsom készítmények


Az előre elkészített paradicsom készítmények, sűrítmények nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ezért érdemesebb otthon elkészítened őket, friss paradicsomokból.

hirdetes


4.    Gyümölcslevek


Reggel, igyál egy pohár gyümölcslevet, hogy elég energiád legyen átvészelni a napot – állítják. De mégis milyet? Kimutatták, hogy a túlzott gyümölcslé fogyasztás vezethet szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, ugyanis a boltban vásárolt daraboknak nagy a cukortartalma, viszont nincs meg bennük a megfelelő rostmennyiség.


5.    Szárított gyümölcsök


A friss gyümölcsökhöz képest ezen társaik sokkal kalóriadúsabbak. Mi miatt? Vízhiány, illetve a megnövekedett cukortartalom. Tehát, ajánlottabb megenni egy friss almát, mint szárított, aszalt példányait fogyasztani.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás élelmiszer fogyás

Szótár

Diéta

  A diéta fogalma : A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az... Tovább

ORAC

  Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/... Tovább

Tovább a lexikonra