Egyre több ember törekszik az egészségesebb életmód elérésére és nagyon sok kérdés érkezik ezzel kapcsolatban. Az egészséges életmód nem csupán salátákból áll, hiszen rengeteg opció közül válogathatsz, ha egészségesen akarsz táplálkozni. Mindössze gondolkodni kell egy kicsit és egészséges alternatívákat találni a hizlaló, kalóriadús, egészségtelen fogások helyett. Most mutatunk5 zöldséget, melyekkel kiválóan helyettesítheted a tésztát.
1. Cukkini csíkok
1 adag (teljes kiőrlésű tésztához hasonlítva): 155 kalória, 33 g szénhidrát
A cukkini igazi vitaminbomba. Szívünk, szemünk és csontunk is meghálálja, ha rendszeresítjük az étrendünkbe. Nem árt, sőt hasznos, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz. A cukkini húsa főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
Fogas hámozó késsel egyszerűen felcsíkozhatod a zöldségeket a répától az uborkáig. Én például a főfogások mellé szoktam készíteni tzatzikit, amibe csíkozva teszem az uborkát.
Spagetti helyett kitűnő alternatíva, ha a cukkinit felcsíkozod és nyersen tálalod a fogások mellé. Te is tudod, hogy nyersen sokkal értékesebbek a gyümölcsök, zöldségek, ezért próbáld meg ebben a formában fogyasztani őket javarészt. Ha kipróbálod ezt a "cukkini-tészta salátát", dobj hozzá félbevágott koktélparadicsomokat, apróra vágott lilahagymát, fokhagymát és egy kis fehérjét, például babot, lencsét, csirkecsíkokat vagy akár lazacot. A végén bedig locsold meg egy kevés balzsamecettel és tedd a hűtőbe 20 percre. Szuper ebéd, ami nem nehezít el, de laktatós és finom.
1 adag (teljes kiőrlésű tésztához hasonlítva): 123 kalória, 27 g szénhidrát
Ehhez nincs szükséged semmiféle különleges kütyüre, hogy elkészíthesd a tök spagettit, ami kiváló vérnyomás szabályozó és tele van káliummal. Ha még nem próbáltad, éppen itt az ideje. Az első harapástól imádni fogod és ígérem, hogy az elkészítése is nagyon könnyű lesz. Csak vágd vékony csíkokra hosszában a tököt, távolítsd el a magjait, tedd fóliába és süsd 30-40 percig a sütőben 200fokon. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd tedd a tányérba. Öntsd nyakon paradicsomszósszal, tegyél rá egy kevés fehérjét és már készen is van a bolognai nagy milánói "spagettid".
A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.
1 adag (teljes kiőrlésű tésztához hasonlítva): 156 kalória, 33 g szénhidrát
A fejes káposzta az egyik legrégebben ismert és termesztett zöldségféle, kutatások szerint már az i. e. II. évezredben ismerték és termesztették a Földközi-tenger partvidékén. Ma legelterjedtebb zöldségfélék közé tartozik, fejenként húsz kiló körüli az éves fogyasztásunk belőle. A fejes káposzta a keresztes virágúak családjába tartozik, rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, sőt a retek és a torma is.
A káposzta nagyon jó szívvédő táplálék és rákellenes növény. Párolt formában kitűnő köret, tészta helyett. Adj hozzá paradicsomszószt vagy bármilyen pesto-t, fűszerezd ízlés szerint és adj hozzá még gombát, paradicsomot és hagymát.
1 adag (teljes kiőrlésű tésztához hasonlítva): 144 kalória, 30 g szénhidrát
A zöldbab, amellett, hogy sokkal étvágygerjesztőbb, mint a többi babféle, sok rostot, B-vitamint és immunerősítő A- és C-vitamint tartalmaz.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a egészséges étrendben.
A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben és lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.
Párold meg egy nagy marék zöldbabot gőzben szárított paradicsommal, majd tálald lencsével vagy akár garnélarákka. Félbevágva nyakolöntheted paradicsomszósszal, amit megszórhatsz sajttal.
1 adag (teljes kiőrlésű tésztához hasonlítva): 139 kalória, 28 g szénhidrát
A reform mindig valamilyen újításra utal, ami nagyon jól jellemzi a padlizsán szerepének növekedését mind a táplálkozás, mind a szépségápolás terén.
Nagyon jó kálium-, foszfor-, magnézium-, és kálciumforrás, emellett gazdag c-vitaminban, folsavban, niacinban és patoténsavban.
A padlizsánnal felveheted a harcot az öregedéssel és segíti a véráralmást is.
Hámozd meg, majd hámozókéssel csíkozd fel a padlizsánt. Úgy fog kinézni, mintha szalagok lennének. Egy kevés olívaolajon pirítsd meg. Tálald melegen, tészta helyett, vagy akár bele is csavarhatsz zöldségkrémet. Ez a fantáziádra van bízva.