7 étel, amit kerülj el reflux esetén

FO

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A reflux egy nagyon kellemetlen, fájdalmas betegség, ami rendkívül megnehezíti az életünket. Bár sok gyógyszer van, ami segíthet kordában tartani, és kezelni a tüneteket, meg nem szüntetik a problémát teljesen. Ez többnyire teljes életmódváltással, és a problémát okozó ételek és ételcsoportok szelektálásával lehetséges. Épp ezért úgy gondoltuk, ideje összeszedni, hogy mi az a 7 fontos étel, amit refluxos panaszok esetén jobb elkerülni.

 

A gastrooesophagealis (GERD) reflux betegség azt jelenti, hogy hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. Ez a kellemetlenség a mindennapi életünket is megkeserítheti, ezért nagyon fontos, hogy ha felismertük a problémát, mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a panaszokat a minimumon tartsuk. Íme 7 étel, amit jobb is ha elkerülsz reflux esetén.

 

1.    Húsok

 

Ha gastrooesophagealis (továbbiakban GERD) reflux betegségben szenvedsz, a vegetáriánus étrendre való áttérés segíthet sokáig elfelejteni a betegséget. A húsok zsírtartalma, például a sertéshúsé, a bárányé és a marhahúsé annyira magas, hogy nagy mennyiségben refluxot is kiválthat. Ezáltal tovább tart az emésztési folyamat. Ha nem tudod abbahagyni a hús evést, akkor legalább az ilyen típusú húsok fogyasztását próbáld meg heti egyre csökkenteni.

2.    Olajban sült ételek

Mint a húsok, a sült ételek, köztük az óriási kedvenc hasábburgonya is, növelik a reflux betegség kockázatát. Még akkor is, ha halról van szó, vagy a húst olívaolajban sütjük, ez nem csökkenti a gyomorégés valószínűségét. Ha olajban sült étel, akkor mindenképp nehéz a gyomornak, és megemeli a savat. A gőzölés és a sütés épp ezért sokkal jobb megoldás lehet a számunkra.

hirdetes

 

3.    Kávé

 

Nos, nehéz elismerni és elfogadni, de a kávé egy igazi ellenség annak, aki gyakran tapasztal  savas érzést. A kávé és egyéb italok, amelyek koffeint tartalmaznak, szintén komoly kiváltó tényezők. Váltsunk inkább gyógynövény vagy zöld teára, vagy legalább csökkentsünk a kávéfogyasztást maximum 1-2 csészére naponta.

 

4.    Magas zsírtartalmú tejtermékek

hirdetes

 

A fagylalt, a joghurt, a vaj, a tej, a sajt és minden más magas zsírtartalmú tejtermék a gyomorégés fő bűnösösei közé tartozik. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek jobb opcióknak tűnhetnek, de a GERD reflux betegség tüneteit ezek is ronthatják. Ismét a vegán alternatívát tudjuk a javasolni.

 

5.    Alkohol

 

Technikailag az alkohol fogyasztása növelheti a reflux kialakulásának kockázatát. Ugyanis az alkohol "ellazítja" a nyelőcső és a gyomor melletti utat, és rendkívül tüzes gyomorégést okoz. A bor, a szeszesital és a sör erős kiváltó tényezők, bár a többi alkohol is hasonlót eredményez.

 

6.    Szénsavas italok

 

A kóla rossz hírneve (miszerint sokkal jobb tisztítószer, mert a vízkövet is lemarja bárhonnan) nem akadályozza meg az embereket, hogy fogyasszák ezeket a szénsavas italokat. Talán nem fognak semmilyen mellékhatást érezni, de ha savas, refluxos érzést tapasztal, akkor vigyázzon velük. A szénsavas italok savas összetevőket tartalmaznak, amelyek gyomorégést okozhatnak. Ráadásul ezek a fincsi buborékok kiterjednek a gyomor belsejébe, stimulálva a reflux tüneteket.

 

7.    Csokoládé

 

Sajnálom, de rossz hírem van a csokoládé szerelmeseinek, de ha GERD reflux betegségben szenvedsz, akkor a csokoládé ronthatja az állapotodat, és felerősítheti a tüneteidet. A teobromin és a koffein a csokoládé legfontosabb stimulánsai. A kakaó bab így egyike azoknak, amelyek kellemetlen reflux tüneteket okoznak.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
betegség

Szótár

Lúgosító diéta

Tavaszra mintha a szervezetünk kicsit összezavarodna: puffad a hasunk, dagad a lábunk, az... Tovább

Dinamikus streching

  A dinamikus stretching mozgásanyaga tulajdonképpen megegyezik a hagyományos,... Tovább

Tovább a lexikonra