A 3 legfinomabb forralt bor recept

Kerekes Orsolya

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Eljött az ősz, a hűvös, borongós idő. Ilyenkor nincs is jobb, mint otthon, betakarózva egy finom, meleg forralt bort szürcsölgetni. A maximális élvezetért mutatunk Nektek 3 szuper receptet, hogy változatosan elkészíthessétek ezt a finom italt.

 

Milyen borból készítsünk forralt bort?

 
Fehér és vörös borból is szoktak készíteni forralt bort, ízlés szerint. 200 évvel ezelőtt a forralt bor eredete a megsavanyodott bor forralással és fűszerekkel való feljavítására vezethető vissza.
 
Ízléstől, alkalomtól függően válaszd ki, milyen bort használsz fel. Létezik olyan nézet is, mely szerint az igazán rossz borból lehet igazán jó forralt bort készíteni. Bár ez természetesen nem igaz, a gyenge asztali bor felhasználását az a felismerés hívhatta életre, hogy forralva jobban fogyasztható, hiszen az élvezeti értéket az egyéb összetevők is fokozzák. Az erős fűszerek, a szegfűszeg, a fahéj, valamint a cukor amúgy sem hagyja teljes egészében érvényesülni a bor karakterét, így leginkább csak azt javasoljuk, igazán minőségi bort ne pazarolj erre a célra. Forralt bor készítésénél természetesen használhatsz természetes édesítőket is.

 

A forralt bor előnyei 

Gyorsan elkészíthető
Felmelegít
Hatásos influenza ellen
hirdetes
Tele van antioxidánsokkal
 

A klasszikus forralt bor alapreceptje

 
1 liter borhoz 8 dkg  cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom.
 
hirdetes
Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről.
 
Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. 
 
Tehetsz még bele aszalt gyümölcsöket, narancsot, gyömbért, vaníliát, borsot, chilit.

3 szuper forralt bor recept

 

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.
 

„Ütős” forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.
 

Pikáns forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Körte típusú elhízás

A körte típusú elhízás során az alma típusú elhízással szemben nem a hasra, hanem a... Tovább

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Tovább a lexikonra