A B vitaminok valóban hízlalnak?

vitalzone.hu

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyakran ismételt kérdés, mellyel kapcsolatban nagyon sok tévhit kering a köztudatban. Alapvetően a vitaminok egyáltalán nem hizlalnak. Ennek oka, hogy nincs energiatartalmuk, így nincs, mi átalakuljon a szervezetben zsírrá vagy izommá.

Ha a vitaminoknak lenne energiatartalmuk, akkor is olyan kis mennyiségben fogyasztjuk napi szinten, hogy szinte lehetetlen lenne elhízni tőlük. Súlygyarapodást csakis főbb tápanyagaink (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, alkohol) bevitelének mennyisége és minősége válthat ki.


Azonban amennyiben a B-vitaminok mellé nem szedünk más vitamint, felborulhat az anyagcserénk, és valóban nőhet a testsúly. De ezt nem a B-vitaminok, hanem a felborult anyagcsere, a többi vitamin hiánya miatt megnőtt étvágy váltja ki!!!

 

Mit kell tudni a B-vitaminról?

 

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.


A vitaminokat nem kémiai szerkezetük, hanem biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzák, ezért egy bizonyos vitaminnak akár több, azonos hatású vegyületet is tekinthetünk, amire jó példa az A-vitamin hat vitamerje. Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, példa erre ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata. Van olyan anyag, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Erre példa a C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani, de az ember nem. Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert nagy mennyiségben van szükség rájuk. Mára tizenháromra csökkent a tudomány által elismert vitaminok száma.

hirdetes


A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nemcsak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vízben oldódó vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

hirdetes

 

Tehát ami fontos: a megfelelő arányok betartása. B-komplex nevű készítmény kiválóan hozzájárul ehhez, hiszen számos más vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
A kóros étvágytalansággal küzdőknél a B-vitaminok hozzájárulhatnak az étvágy kiegyensúlyozásában, azonban egészséges embereknél normál táplálkozás mellett nem okoz elhízást.

 

A B-vitaminok szorosan kötődnek egymáshoz, együtt alkalmazva erősítik egymás hatását. A B-vitaminok kifejezetten javasoltak fokozott szellemi és fizikai munkát végzőknek, segítik az anyagcsere folyamatokat, a szénhidrátok, fehérjék és zsírsavak szintézisét és lebontását. A leghasznosabb vitaminok közé tartoznak, használatukkal elkerülhető az idegesség, izomgyengeség, álmatlanság, végtaggörcs, idegrendszeri problémák, szívgyengeségek, vérszegénység, bőrbetegségek.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód elhízás étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel

Szótár

Táplálékkiegészítő

  Az étkezések kiegészítésére, pótlására szolgáló legális készítmények, melyek... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra