Vas
A vas a vörösvértestek képződését szolgálja és kulcsfontosságú szerepet tölt be az oxigénszállítás terén. A testben zajló energiaforgalomhoz a vas nélkülözhetetlen. Különösen a nők veszítenek sok vasat a menstruáció során. Így ők gyakran szenvednek vashiányban. Vasat tartalmazó élelmiszerek: hús, máj, hal, tojássárgája, zöldségek, hántolatlan gabonák, dió, bab, szójatermékek és a sárgabarack. A szervezetünk vashiány esetén fáradékonysággal és étvágytalansággal reagál. Napi szükségletünk 25-50 mg.
Cink
A cink nélkülözhetetlen számos testfunkcióhoz, különleges szerepet játszik a sebgyógyulásban, az immungyengeség valamint a vesék és a máj működészavarainak esetén. Valamint a növekedési és nemi hormonokban. Cinkszállítóink a hús, hal, tenger gyümölcsei, bab, teljes kiörlésű gabonák, tojás, mogyoró. Egy felnőtt ember napi cink szükséglete 25-50 mg, amit nem mindig lehet fedezni a hagyományos táplálékkal.
Jód
A jód a nélkülözhetetlen nyomelemek közé tartozik, hiszen nélküle pajzsmirigy zavarok lépnének fel testünkben. Amelyek felelősek a növekedésért és az energiatermelésért a sejtekben. Jódhiány esetén az egész szervezet növekedési zavarokkal, túlsúllyal, koncentráló képesség gyengülésével és elesettséggel reagál. Egy felnőtt embernek a napi jód szükséglete 150-200 mcg. Ha rendszeresn eszünk húst, tengeri halat, zöldséget (a talaj jódtartalmától függően) valószínűleg fedezi a jódszükségletünket, ellenkező esetben használjunk még jódozott sót.
Króm
Mindössze apró nyomokban van jelen az élelmiszerekben, mint a sörélesztőben, gombákban vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben. A króm szükséges a stabil vércukorszinthez, elengedhetetlen a zsírégetés fokozásához és a szénhidrát bontáshoz. Hiányában megemelkedik a koleszterinszint, levertséget és idegeskedést érezhetünk. Krómból a napi igényünk 150-200 mcg.
Mangán
A mangán nélkülözhetetlen az antioxidáns enzimek stimulálásához, a zsírbontáshoz, a porcképzéshez, méregtelenítéshez, a sejtek fiatalságának megőrzéséhez és az egészséges, terhelhető izmok megőrzéséhez. Mangánk elsősorban, diófélékben, hüvelyesekben, hántolatlan gabonában, sörélesztőben és kakóban vehetünk magunkhoz. Mangán hiány esetén felléphet ideggyengeség és gyakori fertőzés. Napi szükségletünk 2-5 mg.
Réz
Rézre elsősorban azért van szükségünk, hogy a vas hemoglobinná alakuljon, ez a vérfesték az oxigénszállításhoz kell. Valamint a bőr és haj pigmenttermeléséhez. Sok réz található a májban, halban, csigában, kagylóban, leves zöldségekben, borsóban, dióban, gombában és a hántolatlan gabonában. Réz hiányában a szervezet vérszegénységgel, bőrkiütéssel és gyenge ellenálló képességgel reagál. Egy felnőtt ember napi szükséglete 2-4 mg.
Szelén
A szelén segít elkerülni a szív és érrendszeri megbetegedéseket, az idő előtti öregedést, szerepet játszik a rákmegelőzésben, és a méregtelenítésben is. Megtalálható a húsban, halban, hántolatlan gabonában, tejtermékekben és a szójababban. Hiánya esetén a szervezetünk könnyen fogékony lesz a fertőzésekre. Napi szükségletünk 100-200 mcg.