Számtalan álláspont kering a növényi olajokról, hogy melyik a legegészségesebb, melyiket mire szabad használni és mire nem. Most megpróbálunk segíteni ezzel az összeállítással, hogy eligazodj az olajok útvesztőjében. Megtudhatod, mit mire használj!
Néhány fontos szempontot, már az elején jó, ha tisztázunk. Az olajokat úgy érdemes kategorizálni, hogy figyelembe vesszük zsírsav tartalmukat. A legegészségesebbek az egyszeresen illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazóak, ezek után a minél alacsonyabb telített zsírsav tartalommal rendelkező olajfélék jönnek. Felhasználási céljukat tekintve fontos a hőfoktűrésük, minél magasabb fokon kezdenek füstölni/égni, annál hatékonyabb velük a sütés. És még valami; tárolásuk minden esetben napfénytől elzárva javasolt, ugyanis ha túl sok fény éri őket, elveszítik E vitamin tartalmukat.
Kezdjük a mindenki által leginkább egészségesnek tartottal:
Oliva
Az extra szűz olíva olaját tartják messze a legegészségesebbnek mindközül. Ennek több oka is van; olyan zsírokat tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni a koleszterin szintet, így javítják a szív kondícióit, valamint vérnyomás csökkentő hatással is bír. Arról, hogy az extra szűz olíva olajjal lehet-e sütni megoszlanak a vélemények, sokan vannak akik ellenzik a hevítését, egyes ausztrál kutatási eredmények szerint azonban nagyon jól tűri azt. Ára sajnos nem túlzottan barátságos, de ha nem az extra szűz verziót választjuk, akkor is örömet szerzünk a koleszterin szintünknek.
Kukorica
Ez a típusú zsiradék is gazdag Omega6 zsírsavakban és linol savban, valamint esszenciális zsírsavakban, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, viszont hasznosak a szívproblémák megelőzésében és a koleszterin szint emelkedése ellen. Gond nélkül hevíthető, így nyugodtan süthetünk vele, és az ára is egészen kedvező. Sajnos az Omega3 tartalma elég csekély.
Lenmag
A lenmagolaj magas antioxidáns tartalmáról és kedvező Omega3 arányáról ismert, így a legjobb gyulladáscsökkentő olajok egyike. Olaj formában roppant érzékeny, felbontás után hamar megromlik. A mag viszont ugyanezekkel a tulajdonságokkal bír, de még extra rost tartalma is jótékony hatású, így sokkal inkább a magot, mint az olaját javasoljuk rendszeres fogyasztásra.
A kókuszzsír vagy kókusz olaj elég népszerű lett az utóbbi időben, és segít az un. jó koleszterin növelésében. De! Egy kanálnyi kókuszolaj 4g telített zsírsavat tartalmaz, ami elég sok, ha figyelembe vesszük az ajánlott napi mennyiséget, ami 24g. Igaz, hogy segít a jó koleszterin termelésben, de ugyanúgy hozzájárul az ártalmas koleszterinszinthez is. Mindent egybevéve, egy kicsi nem árt meg, de nagy mennyiségben ne használjuk a kókusz olaját.
Napraforgó
Ez az aranyló folyadék nagyon magas E vitamin tartalommal bír, ami bizony kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működésében. Többszörösen telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően pedig koleszterin barát és a szívre is jótékony hatással van. Jól eltartható és olcsóbb is sok más olajnál. Amire fontos odafigyelni, hogy bár sütéskor is megőrzi remek tápanyagtartalmát, többszöri felhasználása nem különösebben ajánlott, hiszen káros transzzsírok keletkeznek az ismételt hevítések során.
Repce
A repce olaj egy picivel olcsóbb választás az olíva olajához képest, gazdag Omega 3 zsírokban, amelyek szintén hasznosak a szív egészségének megőrzése szempontjából. Gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert, illetve a vér koleszterint is szabályozza. A repce nővény termesztése gyakran nem visszakövethető, hogy organikus vagy genetikailag módosított magokból készítik-e az olaját, amennyiben organikus, semmi gond. A másik kisebb negatívum, amelyet nehéz ellenőrizni, az olaj érzékeny természetéből fakad. A repce olaj hajlamosabb az avasodásra, mely csökkenti az Omega3 tartalmat, és hamar fogyaszthatatlanná válhat.
Szezám
Ez az olajfajta több formában is beszerezhető. Van finomítatlan, finomított és „pirított” fajtája is, utóbbit megpörkölt magokból készítik. A szezám olaj a tápanyagok éléstára, magnézium, vas, réz, kalcium valamint E és B6 vitaminforrás is, melyek bontják az aminosavakat és segítenek a hemoglobin-termelésben. Erőteljes íze révén egyszerre csak kis mennyiség fogyasztható belőle, ezzel a természet meg is akadályozta a túladagolását. Néhány hónapig általában eltartható, de jobb hűtőben tárolni és figyelni felhasználhatóságát.
A bortermelés melléktermékeként megmaradt magok kipréselésével kapjuk ezt a kellemesen enyhe ízű és aromájú olaj félét. Nagyszerű E vitamin és olajsavforrás, mely egy telítetlen zsírsav típus, ami bizonyítottan csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát, valamint kordában tartja az éhség érzetet. Antioxidáns serkentő hatása is ismert, ráadásul magas égési fokának és enyhe ízének köszönhetően kiválóan alkalmas sütéshez, vagy akár házi majonézkészítéshez. A többi növényi olajhoz képest elég alacsony az egyszeresen telített zsírsav tartalma. Ezt figyelembe véve a napraforgó vagy olíva olaj jobb választás lehet.
Mogyoró
A mogyorószemek sajtolásából készülő olaj kedvelt az olajban sütött ételek elkészítéséhez, mert nem veszi át az ízeket. Jól eltartható, és jól teljesít az egyszeresen illetve többszörösen telített zsírsav tartalom terén, mindazonáltal telített zsírsavakat is tartalmaz, többet, mint az olíva, a napraforgó vagy a szezám olaj, így nem ez a 100%-ig egészséges megoldás. Változatosságként viszont érdemes használni az olíva mellett.
Pálma
A pálma olaj jól tűri a magas hőfokot és olcsón beszerezhető, gyakran használják ipari sütéshez. Sok telített zsírsavat tartalmaz és kevés tápanyagot, de ami a legfontosabb, termelése és előállítása katasztrofális környezeti károkat okoz. Ahhoz, hogy a pálma ültetvényeknek helyet teremtsenek, olyan élőhelyeket pusztítanak el az erdőirtásokkal, melyek pótolhatatlanok. A legjobb, amit tehetsz, hogy távol tartod magad ettől az olaj típustól, és igyekszel olyan késztermékeket vásárolni, amelyek nem tartalmazzák ezt a zsiradékot