A legveszélyesebb rákkeltő ételek!

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sajnos sok olyan étel van, amit előállításuk, elkészítésük vagy tartósításuk közben olyan anyagokat használnak, amiknek rákkeltő hatásuk van.

Ezeknek a rendszeres fogyasztása, nagyban elősegítheti a rák kialakulását. Persze itt szükség van a genetikai hajlamra is, sokszor halljuk, hogy az meg ezeket eszi, iszik, cigizik és 90 éves és semmi baja. A másik meg mindig oda figyelt az egészséges életmódra és még is megjelent a betegség. Én azt mondom, ha családon belül már történt rákos megbetegedés, érdemes jobban oda figyelni arra, hogy mit eszünk.

 

Sonka, kolbász, szalámi


A feldolgozott húsok nagy mennyiségben nemcsak hizlalnak, de rákkeltő hatásuk is lehet. A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran és nagy mennyiségben használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek egészségesnek tűnő, élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét.

Édes méreg, a cukor

hirdetes


A legtöbb finomított élelmiszer, így a cukor nagy mennyiségben való fogyasztása is elősegítheti a rák kialakulását. Az azonban a legutóbbi időkig gondosan titkolt tény volt, hogy a hizlaló cukor pótlására kifejlesztett szacharin és aszpartám sem sokkal egészségesebb.

Sült krupmli és a chips


hirdetes
A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek és a burgonyaszirmok. Az elengedhetetlen partikellékeket tehát jobb, ha más, egészségesebb ételekkel pótolod, és inkább sósmogyorót, mandulát és diót pakolsz ki a vendégeknek az asztalra.

Vörös húsok


A rostban szegény és zsírban gazdag húsok egyrészt elősegítik a szabadgyökök elszaporodását, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát, másrészt viszont védekezőképességedet is csökkentik.Ha étrendedet túlnyomórészt rostban szegény táplálékok alkotják, az rendkívül rossz hatással lehet emésztésedre.
A rostok segítik a káros anyagok távozását, illetve biztosítják az emésztőnedvek megfelelő mennyiségben való termelődését. A rostban szegény táplálkozás mellett azonban az epe nem képes megfelelően működni, és a gyomorban többé nem termelődnek olyan zsírsavak, amelyek megakadályozzák a daganatok növekedését.


 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend

Szótár

D-vitamin

A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2-... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra