Biztosan tudjátok, hogy a csirkemell az egyik legegészségesebb húsfajta: zsírban szegény, viszont fehérjében elképesztően gazdag! Ezért van, hogy a testépítők diétájának a gerincét általában a csirkemell teszi ki! Ráadásul nem csak egészséges, de nagyon olcsó is, így anélkül készíthetünk belőle egészséges ételeket, hogy túl nagy költségekbe vernénk magunkat! A most következő különleges receptek segítségével még változatosabban készíthetjük el ezt a remek húst!
Először lássuk, hogy mit is tartalmaz a csirkemell 100 grammonként!
- 114 kcal – Ez elképesztően kevés! A sertéskarajban például majdnem 200 kalória van, így kijelenthetjük, hogy a csirkemell energiatartalma kifejezetten kedvező!
- 21.2 gramm fehérje – Ez megint egy remek tulajdonsága a csirkemellnek: tele van könnyen feldolgozható, első osztályú fehérjével! A korábban említett karaj 10 %-kal kevesebb fehérjét tartalmaz! De akkor honnan jön össze az energiatöbblet? A következő pontból kiderül!
- 2.6 gramm zsír – ez a csirkemell legnagyobb erőssége: alig tartalmaz zsírt! A húsokkal általában pont az a baj, hogy töménytelen mennyiségű zsiradékot viszünk be az elfogyasztásukkal, a csirkemellnél ez nem így van! Összehasonlításképpen mondjuk, hogy a karajban 12,2 gramm zsír található, ez hatszorosa a csirkemellének!
- 0.0 gramm szénhidrát – ez a húsoknál nem meglepő, de azért örüljünk neki! Nem csak zsírban szegény ételt készítünk, de a cukroktól sem kell félnünk!
Gyakorlatilag a csirkemell minden, amire az izmainknak nagy vonalakban szüksége van! Persze nem lehet, és nem is kell folyamatosan csak ezt enni, de nem is tévedhetünk vele! A most következő receptek abban segítenek, hogy minél változatosabban tudjuk elkészíteni ezt a remek húst!
A fenséges citromos-fűszeres csirkemell
Azért ezzel a recepttel kezdek, mert ez a személyes kedvencem. Elképesztően finom, gyors és egyszerű étel, amit a nap bármely szakában szívesen fogyasztok! Nincs hozzá másra szükségünk, mint egy pár féle fűszerre és egy szép, dagadó csirkemellre!
Összetevők:
- egy szép csirkemell
- 1 darab citrom
- só és bors – ízlés szerint
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1 csipet oregánó, jó a szárított is!
- egy kis friss petrezselyemzöld, díszítésképpen
Az elkészítés roppant egyszerű, és pillanatok alatt készen is van! Én általában 5-6 percet szoktam eltölteni az előkészületekkel, aztán 15 percet a sütéssel, így 20 perccel az ötlet kitalálása után már tálalok is!
Az első lépésben a citrom egyik felének levét ráfacsarom a megmosott, megtisztított és szeletekre vágott csirkemellre. Megsózom, majd félrerakom, amíg egy serpenyőben felhevítem az olajat.
Amikor az olaj felhevült, belehelyezem a csirkemell szeleteket, majd sütés közben rálocsolom a citrom másik felét is. Megborsozom, megszórom szárított oregánóval (néha bazsalikomot is adok hozzá, de ez elhagyható). A csirkemellet 7-8 perc után megforgatom, majd amiikor minden szaft elsült a serpenyőből, tálalom. A frissen felvágott petrezselymet ne hagyjátok ki, remekül mutat a hús tetején, és finom, friss ízt ad neki!
Általában barna rizzsel és egy finom salátával esszük, de ezt már rátok bízom!
A titkos fűszerezésű csirkemell
Ezt a receptet pár éve találtam ki, amikor semmilyen friss zöldségem nem volt otthon! Persze ezt nem vallom be azóta sem, így lett a neve „titkos fűszerezésű” csirke! A gyerekeknek nagy kedvence! Annyira finom, hogy néha még vendégségben is ezt készítem, a vacsoravendégek pedig odavannak érte! Remélem nektek is ízleni fog!
Összetevők:
- egy kávéskanálnyi szárított fűszer paprika
- 2 kávéskanál szárított fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- egy teáskanál hagyma granulátum
- 1 kávéskanál kakukkfű
- egy pár csipet Cayenne bors
- 1 kávéskanál őrölt feketebors
- 2 csirkemell
- 3 evőkanál Oliva olaj
Bizony, ennek a receptnek a méretezését is nagyobbra vettem, ugyanis annyira szereti nálunk mindenki, hogy felesleges kevesebbet sütni! A jó az egészben, hogy ez a recept is elkészül 25-30 perc alatt!
Nincs más dolgunk, mint egy tálban összekeverni a fűszereket és az olajat, majd alaposan átforgatni benne a feldarabolt csirkemellet! A sütést általában grillen végzem, de készítettem már serpenyőben is – úgy is finom! Ez olyan ízletes étel, hogy egy saláta bőven elég hozzá!
Mézes mustáros csirke – a tökéletes finomság!
Ez a receptet klasszikusan vészhelyzetekre tartogatom. Eszméletlenül finom, gyors és mindig örülnek azok, akiknek elkészítem!
Összetevők:
- 1 csirkemell
- só és bors, ízlés szerint
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál mustár – nem kell túl csípős!
- egy csipet bazsalikom
- egy csipet paprika
- egy kevés szárított petrezselyem
A legjobb ebben a receptben, hogy sütőben készíthető el, így nem kell hozzá felesleges zsiradék! Melegítsük elő a sütőt 175 fokra! A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele egy kis jénaiba! A mézet, a mustártál és a maradék fűszereket egy kis tálban keverjük simára, és a felét öntsük rá csirkére és dörzsöljük át vele!
30 perc sütés után vegyük ki a csirkét, és öntsük rá a maradék szószt! Egy kicsit forgassuk bel, majd tegyük vissza a sütőbe 15 perce! Én 10 percet mindig pihentetem sütés előtt, a végeredmény isteni lesz!