A zeller jótékony hatása

vitalzone.hu

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szárzellernek többféle neve is van, mint pl.: angol zeller, rúdzeller vagy halványító zeller. A szárzellernek nagyon zsengék és ropogósak a szárai.

Ugyanolyan alacsony a kalóriatartalma, mint a zelleré, viszont magas az ásványi anyag-tartalma. Tartalmaz még magnéziumot, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat és nátriumot is. Gazdag még vitaminokban is (C-, A- és B-vitamin). Nagyon ajánlott a fogyasztása, főleg tisztítókúrák esetén, mivel méregtelenítő hatása van. Mivel magas a B-vitamin- tartalma, ezért segíti az idegrendszer működését.  

 

Fogyaszthatod nyersen, de jó levesbe, salátákba, vagy akár rágcsálhatod is.

 

Az ókori görögök is imádták , ami sok más hasonló növényhez, zöldséghez hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Hát nem is csoda, hiszen magas víz- és rosttartalma van, és ennek megfelelően igen alacsony kalóriatartalma (100 grammban mindössze 14 kcal, tehát jóformán semmi!!!). Emellett viszont gazdag magnéziumban, kálciumban, káliumban, nátriumban, úgyhogy állítólag éppen ezért fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása is van.

hirdetes


Fogyó- és tisztítókúra esetén is javallott a fogyasztása, hiszen remek méregtelenítő és tisztító hatással bír, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, tehát még a narancsbőr lekínlódásában is hasznunkra lehet. Bőrünket tisztítja, gyulladáscsökkentő hatása is van, emésztést serkentő, és állítólag még az idegrendszerre is jótékony befolyással bír.

 

Szárzeller is jó, sülve-főve  

 

Mivel én inkább nyersen szeretem a zöldségeket, így itt van egy nagyon finom saláta recept :


1 csomag szárzeller (halványított zeller)
3 szál újhagyma

hirdetes
1 citrom leve
csipet tengeri só
1 bögrényi pirított dió, vagy pecan dió
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál magos mustár
fél bögre reszelt parmezán sajt

 

Amit még nagyon szeretek és ajánlok az a fehérbor ecet. Locsolj rá egy kicsit, isteni finom lesz vele a saláta. A megtisztított szárzellert vágd tetszőleges formára, a hagymát szeleteld apróra, a diót 180 fokos sütőben pörköld meg kicsit, tedd félre kihűlni és aprítsd durvára. A zellert, a hagymát keverd el alaposan 1 citrom kifacsart levével, az olíva olajjal, és a magos mustárral, hintsd meg durvára őrölt (fagy frissen darált) sóval, majd keverd bele a diót és a reszelt parmezán sajtot./lehet néhány szelet almát is bele vágni, úgy még finomabb/

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel méregtelenítés

Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Dió

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra