Ezt a vegán almás muffin receptet a glutén-, tej-, és a tojásérzékenyek is bátran elkészíthetik. Emellett remek tápértékekkel rendelkezik, így akár diétádba is tökéletes beilleszthető. Mivel vegán, így vegánok és vegetáriánusok egyaránt fogyaszthatják. Hát nem egy szuper recept? Máris mutatjuk!
Ezek a vegán almás muffinok garantáltan sikert fognak aratni az egész családnál. Tökéletes fahéjas-almás ízvilág, ami nem szárad ki, nagyon puha és isteni finom. Fogyaszthatjuk akár reggelire vagy desszertnek is ezt az igazán egyszerű édességet.
ÖSSZETEVŐK
- 2 csésze (250g) étrendednek megfelelő liszt
- 1 csésze (200g) barna cukor/édesítőszer
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 2/3 csésze (180ml) Vegán teavaj (ami: 1 evőkanál citromlé, 2/3-ad csésze szójatejjel)
- 1/4 csésze (60ml) kókuszolaj
- 1 tk vanília kivonat
- 1 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál almaszósz
- 1 csésze (125 g) apróra vágott alma (hámozott)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra. Fújjuk le a muffin tálcát (EzCoat) Olaj spray-vel és tegyük félre.
A lisztet keverő edénybe öntjük, és adjuk hozzá a barna cukrot, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót, majd összekeverjük őket.
Készítsük el a vegán teavajat: 1 evőkanál citromlevet adjunk hozzá 2/3-ad csésze szójatejhez és keverjük össze. A száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a vegán teavajat, az olajat, a vanília kivonatot, az ecetet, az almaszószt és elegyítsük őket egybe. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott almát, majd keverjük egybe az egészet. Ha megvagyunk adagoljuk ki a muffin formákba a tésztát. A muffinokat süssük 30 percig, amíg a muffin közepe át nem sült. Ezt fogpiszkáló segítségével ellenőrizzük. A sütőből kivéve rakjuk őket rácsra kihűlni.
Egy muffin tápanyagtartalma: Kalória: 155; Zsír: 4,9 g; Telített zsír: 0,4 g; Szénhidrát: 26,8 g; Rost: 0,7 g; Fehérje: 1,5 g
Hozzávalók kérdések és válaszok
Milyen almákat kell használni? Csakúgy, mint az almás süteményemben, a Granny Smith almák itt nagyon jól fognak működni. A Granny Smith alma édes, és valóban jól átsül a sütés során.
Az almákat meglehetősen kicsi darabokra vágjuk össze, hogy jól azonosuljon a tésztával.
Használhatok-e szójatej helyett más növényi tejet? Igen, akár mandula, kókusz vagy rizstejet is, azonban szójatejjel működik a legjobban a vegán teavaj elkészítése.
Ha a tészta nem túl sűrű, akkor az almadarabok hajlamosak lesüllyedni a muffinok aljára. Emiatt használhatsz mandulatejet is, de a szójatej a legjobb.
Használhatok más növényi olajat? Mindketten nagyszerűen dolgoztak. Használhatsz az olvasztott kókuszolaj helyett bármilyen tetszőleges növényi olajat, mindennel jól működik a recept. Akár extra szűz olívaolajjal vagy repceolajjal is.
Miért kell használni a receptben almabor-ecetet? Az ecet reagál a szódabikarbónával, és segít a muffinok felemelkedésében.
Mi a tojáshelyettesítő ebben a receptben? Az almaszósz, de lényegében a tésztában a szódabikarbóna / ecet kombinációja minden munkát elvégez. Az almaszósz inkább a nedvességre és az extra alma íz miatt került a receptbe.
Milyen lisztet használjak? Lényegében bármilyen liszttel jól működik, de a legjobb talán a zabpehelyliszt, amit gluténmentes formában is lehet kapni, ha valaki gluténérzékeny.
Fogyaszd egészséggel Te is ezt a nagyszerű, de egyszerű receptet!