Agave nektár
Habár 50%-kal több kalóriát tartalmaz, mint a cukor, 50%-kal édesebb is, szóval elég kevesebbet használni belőle. Sokak választása az agave, mivel természetes és alacsony a glikémiás indexe is. Az alacsony GI a 90%-os fruktóz tartalom miatt van. Egy kevés fruktóz az étrendedben teljesen jó, de légy mértékletes ezzel is, mert nagyon gyorsan megemeli a vércukor szintedet.
1 evőkanál 60 kalória
Juharszirup
Inkább Amerikában népszerűbb a juharszirup, mellyel a palacsintát szokták ízesíteni. Tápláló, természetes, magas a mangán, cink magnézium, kalcium, kálium és B2-vitamin tartalma. Bár a legjobb hatás elérése érdekében igazából közvetlenül az üvegből kellene innod, nem pedig 4-5emeletes palacsintatortákon. Legjobb, ha joghurtba, zabkásába, salátaöntetbe és csokoládéöntetbe teszed ízesítésképpen. Palacsintára is teheted, de mértékkel!
1 evőkanál 52 kalória
Méz
A méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, illóolajokban és fontos enzimekben. Magas enzimtartalma miatt jelentős antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásait szinte mindenki ismeri. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a kávéba is teheted. Mikor én a kávéba teszem, sok ember furcsán néz rám, viszont egyáltalán nem lesz mézízű a kávé tőle. Ugyanolyan finom lesz, viszont egészségesebb verzióban.
1 evőkanál 64 kalória
Melasz
A cukor előállítás mellékterméke a melasz. Sok változata van; attól függ, hogy a folyamat melyik szakaszában vonják ki. A fekete melasz tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ez a legsűrűbb. 1 evőkanálnyi adag a napi réz, vas, kalcium, magnézium és káliumszükségleted több, mint 10%-át tartalmazza.
1 evőkanál 58 kalória
Stevia (’sztívia’)
A 0 kalóriatartalmú, természetes édesítőszert a stevia növény leveléből nyerik, mely segít helyreállítani a vércukorszintedet. Nagyon népszerű a természetessége és kalóriamentessége miatt, viszont egészen 2008-ig nem engedélyezték, mint édesítőszert. A stevia 300x édesebb, mint a cukor, ezért nagyon figyelj oda, hogy mennyit használsz belőle.
1 evőkanál 0 kalória
Barna cukor
Azért barna színű, mert nem ment végig a teljes feldolgozási folyamaton, mint a fehér cukor, emiatt sokkal természetesebb is. Nem ugyanaz a különbség a barna és fehér cukor között, mint a barna és fehér rizs között. A barna cukor színét a melasznak köszönheti, nem annak, hogy kevésbé finomított.
Igazából nem egészségesebb, mint a fehér cukor, csak más! Direkt ezért van a listánkon, hogy a tévhiteket most eloszlassuk.
1 evőkanál 52 kalória