Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

SK

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a szakértők szerint napi akár három liter vizet is érdemes meginnunk, hogy egészségesek legyünk.

Különbség természetes és mesterséges ásványvíz között

 

Mint tudjuk, vannak természetes, valamint mesterségesen szénsavval dúsított ásványvizek. A természetes szénsavas ásványvizekben a szénsavbuborékok mérete egyforma és egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú és a hatásuk elhúzódó.


 Nem egyformák viszont a buborékok a mesterségesen dúsított ásványvízben. Egyenetlenek, ennek következtében – a buborékok gyors felszabadulása miatt – előfordulhat a gyomor és a belek puffadása.


A szénsavnak nyál-elválasztást ingerlő hatása van, melyet már a szájban érzékelünk. Ezután lejut a gyomorba, a gyomornyálkahártyát ingerli, a helyi vérbőséget fokozza, az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlott étkezés előtt fél órával fogyasztani a szénsavas vizeket.


Másik intenzív hatásuk, hogy növelik a vesék kiválasztó tevékenységét, gátolják a kőképződést, tehát a veséket is „átmossák”. A vízben levő ásványi anyagok és nyomelemek pedig szükséges kiegészítői a táplálékkal szervezetbe kerülő szükséges napi mennyiségeknek.

hirdetes

 

 A leggyakrabban előforduló ásványi anyagok az ásványvízben

 

Az ásványvizekben leggyakrabban előforduló ásványi anyagok a kalcium, a kálium, a magnézium, nátrium, fluor, króm, jód, foszfor, vas, króm, mangán, cink, kobalt, réz, bór, szulfát, metabórsav és a hidrogén-karbonát.


A legtöbb ásványvíz szén-dioxid dúsítása már mesterséges folyamat, úgymond, nem a természet ajándéka.
A szénsavas vizek oltják legjobban a szomjúságot, valamint segítik a vizelet-kiválasztást, a húgyutak átöblítését, és gyomorgörcsoldó hatásuk is van.

 

Kiknek nem ajánlott a fogyasztása?

 

Nem ajánlott azonban a refluxban szenvedőknek és a puffadásra hajlamosaknak sem. A szénsav ugyanis a szén-dioxid vízben oldott változata, mely kis mennyiségben serkenti a vesék kiválasztó tevékenységét és gátolja a veseképződést.

hirdetes


 Rendszeres fogyasztása azonban vezethet gyomorsav-túltengéshez, puffadáshoz és csontritkuláshoz is – mert kalciumot is elvon a csontokból. A szénsav erősen savasító hatással van szervezetünkre, ha nem savasítjuk direkt szervezetünket, erősebb marad az immunrendszerünk.


Mégis, lényegében mindegy, melyik vizet fogyasztja egy egészséges ember. Ha valaki beteg, ő inkább kérje ki orvosa tanácsát ebben a kérdésben, mit ajánl a betegségére. Tévedés, hogy a szénsavmentes ásványvizek egészségesebbek a szén-dioxiddal dúsítottaknál. Ízlés dolga, ki melyiket szereti jobban. Mivel a szénsav gyenge sav, még segíti is az emésztést.


 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra lelki egészség méregtelenítés táplálkozás

Szótár

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Obezitás

Az obezitás az elhízás latin neve. Tovább

Tovább a lexikonra