Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről, csak mert életmódot váltottál! Persze az sem mindegy, hogy mit-mivel helyettesítesz. Általában nekem is beletelik egy kis időbe, amíg eltalálom a tökéletes arányokat és ezt most meg is osztom Veletek az egyik kedvenc vacsorám formájában!
Mi az a burrito?
Tortillába tekert tölteléket jelent, amely általában grillezett zöldségekből és (marha)húsból áll. Mivel a boltban kapható tortilla lapok nem túl egészségesek, ezért mutatok hozzá egy egyszerű és isteni receptet!
Íme az egészséges, házi készítésű burrito receptje:
A töltelékhez lényegében csak a fantáziád szabja meg a határt, illetve az ízlésed. Ha húsmentesen étkezel, akkor csirkemell helyett használj gombát. Nekem eddig ez a kedvencem:
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 ek borsszósz/ borsmártás (házilag is könnyedén elkészthető)
- 3 ek fehér ecetet felosztva
- ¼ tk cayenne bors (ha nem szereted a csípős ételeket, akkor ezt hagyd ki belőle)
- 2 tk extraszűz olívaolaj
- 500 g csirkemell (lazaccal is nagyon finom)
- 2 ek csökkentett zsírtartalmú majonéz
- 2 ek alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt
- 5 ek morzsolt, light sajt
- 1 darab (lehetőleg nagy méretű) paradicsom, kockára vágva
Töltelék elkésztésének lépései:
1. lépés
Mérd ki a 2 evőkanál forró borsmártást (ezt kicsit forrald fel, körülbelül 20 másodperc alatt), a 2 evőkanál ecetet és a késhegynyi cayenne paprikát egy közepes tálba, majd keverd össze.
2. lépés
Melegítsd fel az extraszűz olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, közepes hőfokon/ fokozaton. Ha felmelegedett, akkor add hozzá az egyenlő kockákra vágott csirkemellet/ lazacot/ gombát, és körülbelül 5 percig pirítsd az olajon. Végül keverd hozzá a forró mártást.
3. lépés
Egy kis tálba mérd ki a majonézt, a joghurtot, és a maradék 1 evőkanál ecetet. Keverd hozzá a sajtot és tálalásig tedd a hűtőbe.
4. lépés
Ha elkészült a húsos alap, akkor tegyük félre letakarva és álljunk neki a tortilla lap elkésztéséhez.
Mire lesz szükséged az egészséges tortilla laphoz?
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 2 bögre teljeskiőrlésű liszt
- 3 evőkanál (körülbelül 45 ml) extraszűz olívaolaj
- csipetnyi só
- 160 ml meleg víz
Elkészítés lépései:
1.lépés
Egy tálban keverjük össze a teljeskiőrlésű lisztet, az extraszűz olívaolajat és a sót.
2.lépés
Lassan adagoljuk a meleg vizet keverés közben, majd gyúrd össze körülbelül 2 percen keresztül.
3.lépés
Tedd vissza a tálba, és hagyd pihenni 20 percig.
4.lépés
Pihentetés után, melegítsd fel a serpenyőt és kend ki egy kis olajjal. Amíg a serpenyő melegszik, elosztjuk a tésztát 8 egyenlő (golyó formájú) részre.
5.lépés
Egyesével nyújtsd ki és süsd meg őket közepes hőfokon, amíg kis buborékok keletkeznek rajta (körülbelül 1 perc). Fordítsd meg és 30-60 másodpercig a másik oldalát is süsd meg.
6.lépés
Töltsd meg a töltelékkel és már fogyaszthatod is!