A zabkása egy rendkívül tartalmas, egészséges étel. Ennek ellenére Magyarországon viszonylag kevesen fogyasztják, pedig sokaknak jót tenne. A benne lévő tápanyagok segítségével energikusak leszünk egész nap, ráadásul nagyon sok egyéb pozitív hatásai is van. Nem véletlen, hogy az orvosok kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy sokkal több zabkását kéne fogyasztanunk.
A zabkása kivételesen gazdag rostokban
A zabfélék egyik legnagyobb előnye, hogy élelmi rostokban nagyon gazdagok. Minden csésze zabkása 4 gramm tiszta rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 15-20 %-a. Emiatt már egy kisebb adag zabkása is gyorsan eltelít, ráadásul egyensúlyban tartja a vércukor-, és koleszterinszintet. A zabliszt, melyet egy kávédaráló segítségével könnyedén elkészíthetsz, remek alapanyag otthoni pékáruk sütéséhez. Ezek amellett, hogy nem hizlalnak úgy, mint a fehér búzalisztből készült társaik, ugyanúgy magukban hordozzák a zabkása összes előnyét!
A legjobb szénhidrátforrás, a reggeli zabkása
Mik azok a komplex szénhidrátok? Olyan szénhidrátok, amik lassan, fokozatosan szívódnak fel, így nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet, hanem órákon át megfelelő szinten tartják azt. Energikusabbá tesznek téged, ráadásul segítenek megelőzni a cukorbetegséget is! A zab bizony javarészt ilyen komplex szénhidrátokat tartalmaz, így fogyasztása kifejezetten ajánlott!
A zabkása, mint csonterősítő?
Bizony, a zabkásának nagyon magas a kalciumtartalma, és foszforban is igen gazdag. Ha egészségesebb csontokat szeretnél, indítsd zabkásával a reggelt! De nem csak a fogaid és a csontjaid fogják meghálálni a törődést, mivel a zab nagyon sok vasat is tartalmaz, ami a nők számára kiemelten fontos. A reggeli zabkásáddal a napi ajánlott bevitel 75%-at már teljesítetted is!
A zabkása hasznos az immunrendszer számára
A magas A-vitamin tartalma miatt a zabkása kifejezetten jó hatást gyakorol a szervezet ellenálló képességére. Ha rendszeresen fogyasztod, sokkal kevesebbet kell majd orvoshoz járnod!
Attól függően, hogy mit adsz a zabkásádhoz, tovább gazdagíthatod, színesítheted a reggeli tápanyagbeviteled. Érdemes különféle magvakat, csonthéjasokat hozzádobni, illetve nagyot dobhat rajta egy kanál méz, esetleg mogyoróvaj (nem Nutella, mi egészségesen élünk!). Egy biztos, a zabkása és a friss gyümölcs, mely lehet alma, barack, áfonya, a lehető legjobb kombinációt alkotja!
Zabkása recept:
Főzz ki egy kisebb csésze zabpelyhet kevés tejben, esetleg vízben. Kész. :) Ha pedig ez is bonyolult, mikróban is ugyanúgy elkészíthető 2 perc alatt. Egy dologra figyelj, félidőben meg kell keverni, hogy egyenletesen főjön meg a zab!