Ismerjük meg a birsalmát, birskörtét
A birsalma formában hasonló az almához, de íze és illata jelentősen eltér attól. Éretten citromsárga színű, fűszeresen fanyarkás ízű, jellegzetesen erős, aromás illatú. A birskörte csak formában különbözik a birsalmától, színe, íze, illata, gyógyhatása, felhasználhatósága ugyanaz.
Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.
A birs hatásai
Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz, de van benne A, B1, B2, C, E és P vitamin is és több mint 27 féle ásványi anyag. 100 grammban 68 kcal, 286 kJ energia van.
A birs felhasználása
A birsalmát és birskörtét fanyar íze miatt nyersen sajnos ritkán fogyasztják, pedig értékes népi gyógyászati szer! Az viszont közismert, hogy remek gyümölcsleves, kompót, sőt birsalmasajt is készíthető belőle. Nyers levét különböző betegségek kezelésére szívesen ajánlom.
Készíts birsalmasajtot!
Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.
Hozzávalók
4 db birsalma
400 g cukor
1 db citrom leve
Elkészítés
1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
4. A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)