A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit, pergősebb az állaga, és gyakorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel.
Mennyiség / 100 g
Kalória (kcal) 342 g
Szénhidrát 76 g
Rost 18 g
Cukor 0,4 g
Fehérje 12 g
ZÖLDSÉGES PILÁF CSIRKECOMBBAL
3 db csirke comb
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 bögre rizs
kevés só
frissen őrölt bors
1 kk őrölt pirospaprika
1 kk kurkuma
1 csipet őrölt koriander
1 csipet őrölt édeskömény
kevés olaj
A csirkecombokat annyi enyhén sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi. Az így keletkezett csirke alaplevet később felhasználjuk! A bulgurt enyhén megpirítjuk, és felöntjük a csirkecombok főzőlevével annyira, hogy két ujjnyira ellepje. Megfőzzük a bulgurt is. Amikor a combok kihűlnek, kevés olajon megpirítjuk.
Megszórjuk sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, kurkumával, korianderrel és őrölt édesköménnyel. A combokat rövid pirítás után kivesszük a serpenyőből, és a maradék fűszeres olajon megpirítjuk a hagymát és a szétnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a nagyon apróra darabolt paradicsomot, és felöntjük kicsit a hús főzőlevével.