A főtt édesburgonya jobban megemeli a vércukorszintet az egyszerű főtt krumplival szemben. Így sportolóknak nagyon ajánlott, viszont cukorbetegeknek nem ajánlom.
A-vitaminban gazdag (a β-karotin-t), a C- és az E-vitamint is tartalmaz.
A tepsiben sült édesburgonya nagyon finom nasika, ráadásul kevés kalória is van benne, így nem hizlal. Az édesburgonya egyre népszerűbb, szinte mindenhol kapható már, nagyobb élelmiszerboltokban és sok zöldségesnél is. Nem véletlenül, hiszen roppant egészséges, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, sokoldalúan felhasználható, és nagyon finom.
Ropogós fűszeres édesburgonya
Még 200 kalória sincs egy adag
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg édesburgonya 1 dl olívaolaj 5 dkg sajt 4 gerezd fokhagyma 1 teáskanál bors fél csokor petrezselyem 1 teáskanál bazsalikom só chili.
Elkészítés:
Az édesburgonyát mosd meg, és vágd fel vékony szeletekre, vagy karikázd fel. Öntsd egy tálba az olívaolajat, keverd el sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, bazsalikommal, fokhagymával és chilivel. Adj hozzá vékonyra reszelt sajtot. Locsold meg a keverékkel a burgonyaszeleteket, és jól forgasd össze, hogy mindenhová jusson elég fűszer.
Rendezd a hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy rakd sütőlapra. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon 15-20 perc alatt. Közben megforgathatod, hogy mindenhol jól megsüljön. Vigyázz, mert viszonylag gyorsan megég. Ha kész, szedd ki a sütőből, és már tálalhatod is.
100 g főtt édes burgonyában:
Energia 76 kcal
Fehérje 1.4 g
Zsír 0.1 g
Többszörösen telítettlen 0.1 g
Szénhidrát 15.2 g
Cukor 5.7 g
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző