Az internet adta tengernyi forrás egyik receptgyűjteményét nézegettem a minap (valami perverz, mazochista indíttatásból), és megakadt a szemem egy sütin! Ez a csokis-kókuszos cookie volt. Semmi extra, a maga kis szabálytalan gyönyörűségével terült el a fényképen, a recept alatt pedig csupa pozitív hozzászólásra leltem, hogy ez milyen finom. Na, nekem se kellett több!
Csokis-kókuszos süti kicsit másképp
Csakhogy ez a süti másból sem állt, mint 25 dkg margarinból, csomó finomlisztből meg iszonyat mennyiségű cukorból. Az egyetlen objektum, amit egészségesként felfedezhettem benne, az egy árva szem tojáska, meg némi kókuszreszelék volt.
De nem csüggedtem egy pillanatig sem. Már agyaltam is rögtön, hogy hogyan fogom átbuherálni a sok szutyok seggnövesztő alapanyagot jóra. És hát megszületett! Glutén-, cukor-, és tejmentes fantasztikum, amivel 1 és 100 éves kor közt mindenkit boldoggá tehetünk!
Féltem, hogy elrontom, nem lesz az igazi, egészségesből úgysem olyanra sikerül, mint az eredeti… DE IGEN! Sőt! Meg kell mondjam, életem eddigi legfinomabb cookie-ját sikerült kitermelnem! Ahogy a nagykönyvben meg van írva: kívül roppanós, mégsem kemény, belül omlós, nem fojtós, telis-tele finomságokkal, csudajó!
HOZZÁVALÓK
A tojást villával elkeverjük habosra az eritrittel, a kókuszolajjal és az aromákkal. Ehhez hozzáadjuk egyenként a száraz összetevőket, és alaposan eldolgozzuk masszává. A villa az egész kavarászós folyamathoz tökéletesen megfelel, nem kell bajlódni kézi habverővel sem.
Eztán beletördeljük apróra a csokit, majd beleszórjuk a mazsolát és ismét jó alaposan összedolgozzuk a masszát.
Egy sütőpapírozott vagy szilikonlappal lefedett nagyobb tepsibe szépen tallérokat formázunk belőle, lazán egymás mellé. Ehhez evőkanálnyi darabokat szedünk, majd golyóbist gyúrunk, és picit szétlapítjuk őket kb. 1-1,5 cm vastagra. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük őket, hőlégkeveréses módra (ha lehet választani, mindig ezzel süss!), és 10 perc alatt megsütjük.
Na most nagyon figyelj!!! 10 perc után ki fogod venni a sütiket, megszemléled, és megállapítod, hogy hát ez még tuti nem jó, és visszateszed a sütőbe 5-10 percre. Na, ott rontottad el! NEM SZABAD!!! Tudom, hogy még világos színe lesz, meg hogy ha hozzáérsz a körmöddel, simán beleszalad és puha, nyersnek látszó valamit fogsz tapasztalni. Ne ijedj meg, az úgy tökéletes! Ahogy lehűl, szépen beáll és kicsit megszilárdul majd.
Ebből az adagból pont egy nagy sütőlap lett tele, kb. 16 db-ot sütöttem. Egyszerűen szuper ultra finom. Leírhatatlanul. Mindezen tudnivalók birtokában pedig… nyomás a boltba alapanyagokért, azután a konyhába! Nem fogjátok megbánni.
Narancsik Fanni