Már nem egyszer hoztunk Nektek cukkini receptet: készítettünk már belőle levest és főételt is. Mostani cikkünkben arról lesz szó, hogy mire érdemes figyelni a cukkini vásárlásakor, hogyan ajánlott tárolni, sőt, még azt is eláruljuk, hogy hogyan termeszthetsz cukkinit akár a saját otthonodban is, hogy mindig kéznél legyen, ha épp szükséged van rá.
Mi a csoda is az a cukkini?
A cukkini egy a tökfélék családjába tartozó zöldség, melynek ismeretét a spanyol és portugál felfedezőknek köszönhetjük, akik beimportálták Európába. Bár Mexikóban már réges-régóta fogyasztják, kishazánkban csak a 20. század közepétől vált széles körben elterjedtté.
Miért jó nekünk, ha cukkinit eszünk?
- Mert rengeteg víz van benne (95%), így sokat segít szervezetünk vízszükségletének utántöltésében.
- Egy nagy csomó vitamin (pl. A és B) és ásványi anyag (pl. magnézium és kálium) van benne.
- Folsavban és élelmi rostban gazdag.
- Magas az antioxidáns tartalma: csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.
- Enyhe hashajtó, gyulladásgátló, vértisztító.
- Védi az érfalakat Béta-karotin és C-vitamin tartalma lévén.
- Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
- Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
Mire figyeljünk a cukkini vásárlásakor és hogyan tároljuk?
- A kisebb, keskenyebb cukkinik finomabbak: ízük édesebb, magvaik puhák.
- A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes.
- A kocsány legyen puha, mert a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. (Ez is ehető, csak kevésbé élvezhető.)
- A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, vagyis nem frissen szedték le.
- A cukkinit óvatosan cipeljük haza, mert a héja sérülékeny.
- Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. (A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket.)
- Csakis felhasználás előtt mossuk meg!