A frittelle di zucchine e ricotta, vagyis a cukkinis-ricottás lepényke ugyancsak népszerű fogás Olaszországban, persze inkább a nonnák és a mammák készítik, hiszen házias, családi fogás inkább, amit szívesen tálalnak ugyanúgy paradicsomszósszal, mint fokhagymás mártogatóssal.
Tökéletes előételnek, de akár egy adag salátával gyors vacsorának is, mert tényleg hamar elkészül. Elkészíthető ricotta helyett krémesebb túróval is, de azért picit más az állaga és az íze is, mivel a ricotta lágyabb, tejsavóból készül, míg a túró kicsit savanykásabb és darabosabb. A tésztába most petrezselyem került, de bazsalikommal, mentával is nagyon finom, sőt akár fokhagymát is tehetünk bele, ha nem fokhagymás tejföllel tálaljuk.
Olasz cukkinis lepényke ricottával
Hozzávalók:
2 közepes zsenge cukkini
15 dkg ricotta
5 dkg reszelt parmezán
2 kisebb tojás
fél csokor petrezselyem
só, bors
kevés olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
A cukkinik végeit levágjuk, és héjastól lereszeljük, szűrőbe tesszük, sózzuk, és félretesszük 15 percre, hogy a leve egy részétől megszabadítsuk. Közben a petrezselymet finomra vágjuk, a ricottával, a reszelt parmezánnal, a liszttel és a tojásokkal tálba tesszük, borsot őrölünk hozzá, és egy spatulával alaposan összekeverjük. A reszelt cukkinit alaposan kinyomkodjuk, először egy kisebb maréknyi adaggal fellazítjuk a masszát, majd az összes cukkinit belekeverjük. Egy serpenyőt felforrósítunk, 1 evőkanál olívaolajat öntünk bele, púpos evőkanálnyi masszát rakunk bele a cukkinis-ricottás keverékből, a kanál hátával elsimítjuk, és 3-4 perc alatt pirulásig sütjük, majd lapáttal alányúlva megfordítjuk, és még 2-3 percet sütjük. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A frissen kisült lepénykéket fokhagymás tejföllel - vagy ízlés szerint más öntettel, mártogatóssal tálaljuk.