4 fontos tipp a cukorbetegek helyes táplálkozásához

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén kívül semmi más egyebet nem kell tenniük az egészségük megőrzése érdekében. Pedig az egészséges táplálkozás és az aktív, rendszeres napi mozgás nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeinket. A gyógyszereken túl étrendünkben, életvitelünkben meg kell találnunk az egyensúlyt. Ehhez azonban a vércukorszintünk folyamatos ellenőrzése is szükséges. Sokat segít, ha naplót is vezetünk a napi táplálékbevitelről és az eredményekről.

A cukorbeteg étrend mindenkinek ajánlott


A cukorbetegek számára ajánlott egészséges étrend akármilyen furcsán is hangzik, de nem a diabetikus termékeken alapul, hanem sok szempontból hasonlít a mindenki számára ajánlott, egészséges táplálkozáshoz. Mérsékelt a zsírokban (különösen telített és transzzsírokban), sóban és cukorban, ugyanakkor gazdag teljes kiőrlésű élelmiszerekben, sovány fehérjékben, zöldségekben és gyümölcsökben. Némely diabetikus élelmiszertől akár a vércukorszintünk is megemelkedhet, ráadásul lényegesen drágábbak a normál termékeknél.

 

A szénhidráttartalom is fontos

Gyakori tévhit, hogy csak a cukor és a cukros ételek, italok emelik a vércukorszintet. Ezzel szemben a valóság az, hogy emésztőrendszerünk a szénhidrátokat is cukorrá bontja le, így a szénhidrátok fogyasztása is vércukorszint-emelő hatással jár. A cukormentes torták és sütemények nagyon népszerűek, pedig kalória-, zsír- és szénhidráttartalmuk nem feltétlenül alacsony. Bevásárlásnál szenteljünk időt a címkék ellenőrzésének és választásunknál ne csak az élelmiszerek cukortartalmát, hanem szénhidráttartalmukat is vegyük figyelembe.

hirdetes

 

hirdetes

Válasszunk teljes kiörlésű termékeket

A keményítőtartalmú élelmiszerek, például a kenyér, tészták, rizs és gabonafélék a szervezet legfőbb energiaforrásai, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírban is szegények. Annak ellenére, hogy emelik a vércukorszintet, mindenkinek szüksége van szénhidrátokra, még a cukorbetegeknek is. A kulcs a mértékben rejlik, hogy tudjuk, adott ételcsoportból mennyit szabad fogyasztanunk ahhoz, hogy vércukorszintünk az optimális tartományban maradjon és súlyunkat se gyarapítsuk. Válasszunk például teljes kiőrlésű és rostban gazdag termékeket. Fontos tudni azt is, hogy szénhidrátokat nem csak a kenyér, a krumpli, a tészta és a gabonafélék tartalmaznak, hanem bizonyos zöldségfajták is, így például a bab, a borsó, de a tejtermékekben és a gyümölcsökben is található szénhidrát.

 

A zsír szintén fontos tényező

Mivel a zsír nem emeli a vércukorszintet, azt gondolnánk, hogy erre nem is kell figyelnünk, pedig éppúgy probléma, mint a cukor. A zsírban nagyon sok kalória van, és ha mértéktelenül fogyasztjuk, súlygyarapodást eredményezhet. A telített zsírok és transzzsírok a koleszterinszintet is emelik és fokozzák a szívbetegségek kockázatát is.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
betegség cukor cukorbetegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Veronika (orvosi)

Latin neve: Veronica officinalis   Eredete, élőhelye Hazája Európa és... Tovább

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Tovább a lexikonra