Szokott cukormentes üdítőt inni? A tudósok szerint nagyon nem kellene

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Több mint 80 ezer nő esetében vizsgálták, milyen hatással lehetnek a szervezetre a cukormentes italok. Az eredmény lesújtó.

Az ember általában úgy kezd bele egy fogyókúrába, hogy közben nem szeretne lemondani azokról a dolgokról sem, amikhez a hétköznapokban hozzászokott. Ilyenek lehetnek például a különböző üdítők, amikből a fogyókúra során előszeretettel veszünk cukormentes változatot. Egy friss tanulmány szerint azonban ez a legkevésbé sem egészséges megoldás.


A Stroke című tudományos lapban nemrég közzétett tanulmány alapján a tudósok arra jutottak, hogy komoly egészségügyi kockázata lehet az ilyen italok fogyasztásának. A szakemberek öt éven át több mint 80 ezer, olyan 50-79 éves, posztmenopauzás önkéntes nő megfigyelését végezték el, akik vállalták, hogy orvosi vizsgálatnak vetik alá magukat. Emellett szintén önkéntes alapon kellett arról nyilatkozni, hogy mennyi mesterségesen édesített italt (artificially sweetened beverages, ASB) fogyasztottak.

hirdetes


Azt már korábban is mondogatták az orvosok, hogy nem túl jó ötlet ilyesmit fogyasztani, most pedig kiderült, valóban nem az. Az adatok alapján azoknál, akik naponta többször fogyasztottak ilyen cukormentes italokat, jelentősen megnőtt a szívroham és a stroke aránya.

hirdetes


A számok tükrében ez annyit tesz: azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyesmit, a stroke kockázata 23, míg a szívrohamé 29 százalékkal magasabb. A halálozási arány pedig 16 százalékkal nőtt meg.


A tanulmány sajnos arra nem tért ki, hogy melyik édesítőszereket fogyasztották, és vannak-e esetleg köztük az átlagnál veszélyesebbek. A magunk részéről csak annyit tudunk hozzátenni: mindenki igyon vizet, abból ilyen baj nem lehet.
 

Forrás: HVG.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás betegség cukor cukorbetegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód fogyás fogyókúra

Szótár

Low fat diéta

A zsírbevitel korlátozásán alapuló diéta Tovább

K-vitamin

K-vitamin   A természetben két változata fordul elő: fillokinon (K1), amit a zöld... Tovább

Tovább a lexikonra