A tápanyagokat tekintve a D-vitamin egy erőmű. Elengedhetetlen az optimális egészséghez és valójában szinte minden sejt használja a szervezetben. Mivel mindennapi működésünk szempontjából szükséges vitamin, fontos pótlása. Az emberek nagyrésze D-vitamin hiányban szenved, így összeszedtük a legjobb D-vitaminban gazdag ételeket.
Érdekes módon a D-vitamin egyáltalán nem vitamin. Ez egy a vesék által termelt szteroid hormon. Az ultraibolya B (UVB) napfény sugarait a bőr D-vitaminná alakítja át. A napfénynek közvetlenül a csupasz bőrre kell esnie, így sem az ablakon keresztül, sem ruhában nem elegendő szervezetünk számára.
A D-vitamin bizonyos élelmiszerekben azonban megtalálható. Az NHS felnőtteknek szóló iránymutatásai napi 400-800 nemzetközi egység (NE) napi bevitelét ajánlják, de sok szakértő azt állítja, hogy ennél is több kellene naponta bevinnünk.
Technikailag van néhány különböző D-vitamin típus. A leggyakoribb a D2, amelyet növények termelnek, és a D3, amelyet a bőrünk készít, és amely állati eredetű élelmiszerekben találhatók. A D3-vitamin a D-vitamin leghasznosabb forrása, ami azt jelenti, hogy segítségével több tápanyag szívódhat fel és hasznosítható a testben.
Milyen előnyei vannak a D-vitaminnak?
A D-vitamin szabályozza a szervezetben lévő kalcium mennyiségét, amely elengedhetetlen az erős csontok és fogak építéséhez és fenntartásához. Megfelelő D-vitamin mennyiség nélkül a kalciumot nem képes szervezetünk feldolgozni és hatékonyan felhasználni. A D-vitamin emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti az étvágyat, növeli az izomerőt és kulcsszerepe van depresszió kialakulásában is.
Mi okozza a D-vitamin hiányosságát?
A D-vitamin hiány főleg a téli időszakban alakul ki, hiszen ilyenkor sokkal kevesebb a napsütéses órák száma. Valakinél azonban ezen az időszakon kívül is jelentős a D-vitaminhiány. A napsütés hiánya mellett, a szennyezett levegő, a vegetáriánus életmód, a túlzott tejtermék fogyasztás, a túlsúly és az emésztési problémákkal küzdők körében alakulhat ki ennek a vitaminnak a hiánya.