DIÉTÁS receptek a szuper egészséges karfiol felhasználásával!

Bartók Vivien

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az egészséges táplálkozásban az a legszuperebb, hogy minden gyümölcsöt és zöldséget rengetegféleképp el lehet készíteni. Ezúttal a karfiolt választottam, mint főalapanyag, ugyanis ez a kedvencem mind közül! Ráadásul nem is egy, hanem két recept kerül terítékre!

Miért olyan egészséges a karfiol?

A karfiol nagy előnye, hogy nagyon sokoldalú. Fogyaszthatjuk nyersen is, de rántva is nagyon finom tud lenni. A karfiol egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség. Főként K-vitaminokat tartalmaz, ami a csontok egészségét segíti.

Ez a zöldség, mivel sok szulforafánt tartalmaz, ezért hamar elpusztítja a rákellenes őssejteket.

Rengeteg antioxidáns található benne a C-vitamintól kezdve a béta-karotinig. Több krónikus betegség kockázatát és a gyulladásokat is csökkenti. A szív és az agy egészségét is tudja javítani. A karfiol egy rostokban gazdag zöldség emiatt pedig az emésztést is jobb lesz, és nem engedi a gyomorfalon túlszaporodni a veszélyes baktériumokat.

Mivel a karfiolban kevés szénhidrát és kalória található, ezért a diétázok egyik fő zöldsége lehet, pluszba még a sok víztartalma miatt nagyon jól elősegíti a hidratálást is.

Egészséges rakott karfiol receptje

hirdetes

Hozzávalók:

  • 80 dkg karfiol  
  • 30 dkg darált hús (sertés, pulyka ki mit szeret)
  • 4 evőkanál olívaolaj  
  • 1 nagyobb vöröshagyma  
  • 2 dl kefír  
  • 4 dkg lecsó  
  • fűszerpaprika, őrölt bors, só  

Elkészítése:

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a fűszerpaprikát a darált sertéshúst és nagy tűzön sóval, borssal ízesítve állandó keverés mellett lesütjük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Közben a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben előfőzzük. 

Egy tepsit vagy jénait kikenünk olajjal, elterítjük benne a karfiol felét, rásimítjuk a fűszeres darált húst, majd rátesszük a megmaradt karfiolt.

A tetejét kefírrel meglocsoljuk, előmelegített sütőben átsütjük.   


Egészséges sonkás karfiol receptje

Hozzávalók:

hirdetes
  • 40 dkg karfiolrózsa
  • 30 dkg pulykasonka
  • 2 tojássárgája
  • 4 evőkanál joghurt
  • 1 evőkanál olivaolaj      
  • 2 db paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • só, szerecsendió, fehérbors, petrezselyemzöld  

Elkészítése:

A karfiolrózsákat kevés sózott vízben félpuhára pároljuk, majd a főzővizet leszűrjük.

Olajjal kikenünk egy tepsit és utána beletesszük a karfiolrózsákat. Felkockázzuk a sonkát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és rászórjuk a karfiolrózsákra. Összekeverjük a sót, a szerecsendiót, a fehér borsot, és megszórjuk vele a zöldségeket. A joghurtba belekeverjük a tojássárgáját, és a tetejére kenjük.

Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt átforrósítjuk. Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Fogyaszd egészséggel!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel nassolás recept táplálkozás vitamin

Szótár

Ízületi mozgékonyság

  Azon motoros képesség, amely lehetővé teszi, hogy valamely mozgást nagy... Tovább

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Tovább a lexikonra