Minden, amit tudni kell az édesítőkről

Jobbágy Orsolya

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A mai modern világban egyre többen döntenek úgy, hogy a finomított cukrot (répacukor) egy egészségesebb alternatívával próbál meg helyettesíteni. Azonban, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be egészséges édesítőinket némi kísérletezgetést és tapasztalatgyűjtést jelent. Ezt szeretném megkönnyíteni most azzal, hogy összegyűjtöttem a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók 3 legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat.

 

Nyírfacukor / Xilit / Xylit

 

A nyírfacukor ülsőre és édesítő erőben megegyezik a kristálycukoréval, elvileg. Az én tapasztalatom az, hogy másképp édes, kevésbé tömény, mint a kristálycukor, ezért célszerű kb. 10-15%-kal többet használni belőle, mint a kristálycukorból.


Jó tanács: Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket, mert egyes esetekben puffadást és hasmenést okozhat a hozzászokási időszakban.

 

Stevia / Sztevia / Stívia

 

Édesítő ereje állagtól függően változik. A stívia napi mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható, viszont nagyobb mennyiség fogyasztásakor kesernyés utóízt tapasztalhatunk. Sütésnél – főzésnél 198 fokig megőrzi édes ízét.

hirdetes

 

Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 gr stívia megfelel 6kg kristálycukornak.
Stevia tabletta: a stevia tabletta akár 200-szor is édesebb lehet, mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. 1 db tabletta = 1 db kockacukor édesítő erejével.
Szárított, őrölt stívia levelek:
30-szor édesebbek, mint az azonos mennyiségű répacukor, vagyis 10 dkg kristálycukor = 3gr stívia levél édesítő erejével.

hirdetes
Folyékony stívia: a stívia fluid 50-szer, a szirup pedig 200-250-szer édesebb is lehet, mint az azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elég 8-10 csepp stívia fluid.

 

Eritritol

 

Az eritritol édes íze csupán, 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell használni, mint a kristálycukorból. 10 dkg répacukor = 15 dkg eritritol
Jó tanács: 160 fokig nem veszíti el édes ízét. Elvileg nincs utóíze, de, ahogy én tapasztalom  nagyobb mennyiségben enyhén csípi az ember nyelvét.

 

Te még kristálycukrot használsz?


Most már egyszerűbb dolgod van, ha szeretnéd lecserélni a kristálycukrot egy egészségesebb verzióra.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
cukor cukorbetegség diéta egészség egészséges táplálkozás nassolás recept

Szótár

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Sóska

Latin neve (Rumex acetosa)   Eredete, élőhelye   Egész Európában őshonos, de... Tovább

Tovább a lexikonra