A mai modern világban egyre többen döntenek úgy, hogy a finomított cukrot (répacukor) egy egészségesebb alternatívával próbál meg helyettesíteni. Azonban, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be egészséges édesítőinket némi kísérletezgetést és tapasztalatgyűjtést jelent. Ezt szeretném megkönnyíteni most azzal, hogy összegyűjtöttem a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók 3 legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat.
Nyírfacukor / Xilit / Xylit
A nyírfacukor ülsőre és édesítő erőben megegyezik a kristálycukoréval, elvileg. Az én tapasztalatom az, hogy másképp édes, kevésbé tömény, mint a kristálycukor, ezért célszerű kb. 10-15%-kal többet használni belőle, mint a kristálycukorból.
Jó tanács: Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket, mert egyes esetekben puffadást és hasmenést okozhat a hozzászokási időszakban.
Stevia / Sztevia / Stívia
Édesítő ereje állagtól függően változik. A stívia napi mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható, viszont nagyobb mennyiség fogyasztásakor kesernyés utóízt tapasztalhatunk. Sütésnél – főzésnél 198 fokig megőrzi édes ízét.
Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 gr stívia megfelel 6kg kristálycukornak.
Stevia tabletta: a stevia tabletta akár 200-szor is édesebb lehet, mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. 1 db tabletta = 1 db kockacukor édesítő erejével.
Szárított, őrölt stívia levelek:
30-szor édesebbek, mint az azonos mennyiségű répacukor, vagyis 10 dkg kristálycukor = 3gr stívia levél édesítő erejével.
Eritritol
Az eritritol édes íze csupán, 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell használni, mint a kristálycukorból. 10 dkg répacukor = 15 dkg eritritol
Jó tanács: 160 fokig nem veszíti el édes ízét. Elvileg nincs utóíze, de, ahogy én tapasztalom nagyobb mennyiségben enyhén csípi az ember nyelvét.
Te még kristálycukrot használsz?
Most már egyszerűbb dolgod van, ha szeretnéd lecserélni a kristálycukrot egy egészségesebb verzióra.