Kevésbé sokoldalú zöldség van a burgonyánál: süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle pürét, hozzáadhatjuk süteményekhez vagy készíthetünk belőle különböző tésztákat is. Sokan mégsem fogyasztják túl gyakran magas szénhidráttartalma miatt. Azonban számos egészségügyi előnye van a burgonyának. Lássuk, melyek ezek!
Az egészséges életmódot követők körében a hagyományos burgonya általában tiltott élelmiszer, helyette inkább kedveltebb köretként az édes burgonya, a brokkoli, karfiol és egyéb zöldségfélék. A hagyományos burgonya azonban helyesen elkészítve nem csak egészséges, de gyorsíthatja fogyásodat is.
A burgonya nagyon egészséges, természetesen előforduló étel. Arra az egyre kell figyelned, hogy hogyan készítsd el, és máris beilleszthető diétás étrendedbe. Itt is van négy egészségügyi előnye a hagyományos burgonyának:
1. A burgonya megakadályozza a túlevést
Sokan úgy ismerik a burgonyát, hogy a rossz szénhidrátok közé tartozik. Azonban itt az ideje, hogy ezt a tévhitet leromboljuk. A burgonya valójában az egyik legjobb étel, amely a telítettség érzését okozza. A telítettség index szerint egy burgonyához mérten hét darab croissant képes ugyanazt a telítettségi érzést okozni.
A burgonyát megfelelően adagolva és elkészítve hetente akár fél kilót is fogyhatsz, ha beépíted étrendedbe. A lényeg, hogy számold a makrotápanyagok bevitelét és arányát megfelelően.
De mitől segítenek telítettség érzést okozni? A hagyományos burgonya 4,7 gramm rostot tartalmaz, ami megegyezik az almában található rostok mennyiségével. Továbbá, a burgonya keményítőt is tartalmaz, amely lassítja az emésztési folyamatokat, ezáltal pedig hosszabb ideig érzed magad eltelítve.
2. A burgonya valójában alacsony kalóriatartalmú
Egy közepes fehér burgonya csak 163 kalóriát tartalmaz. Mivel azon a burgonya rezisztens keményítőt tartalmaz nem emészthető könnyen, így nem minden kalóriát használ fel szervezetünk.
Egy 2018-as tanulmányban megállapították, hogy azok a túlsúlyos nők, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztottak – beleértve a burgonyát is – a nap elején, súlyuk csökkent és azt meg is tartották. A nap folyamán sokkal kevésbé voltak éhesek, és nem tört rájuk falási roham sem.