Egyszerűen elkészíthető házi müzli, fillérekből

EG

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A müzli tagadhatatlanul az egyik legjobb reggeli: finom, gyors, és olcsó! Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy ezt a három tulajdonságot tovább fokozhatod, ha magadnak készíted? Ez a recept a gyártóknak biztos nem fog tetszeni, ugyanis ha elolvasod, soha többé nem veszel bolti müzlit!

A müzli nem csak a gyerekek reggelijének, de a testépítők vagy alakformálók étrendjének is fontos része. Elképesztően tápláló, kiegyensúlyozott reggeli, ami hosszú távon biztosít energiát számodra, hogy biztosan energizált maradj egész nap!

Egy jó müzli nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot! Tegyük világossá: nem a csokis-cukros-színezőanyagos reggeli pelyhekről beszélünk: az nem müzli! A müzli maga a tiszta egészség: sok zab, finom csonthéjasok, és ízletes aszalt gyümölcsök keveréke, ami tartalmaz mindent, amire szükséged van!

A legjobb ebben a receptben, hogy szabadon variálható. Csak egy biztos alapot ad, amit mindenképpen bele kell tenned a keverékbe, de az, hogy milyen további dolgokkal ízesíted, már rajtad áll! Szereted a sárgabarackot? Irány a zöldséges, ahol beszerezhetsz egy kis aszalt gyümölcsöt! Ha csokoládémániás vagy, bármikor hozzácsaphatsz pár kocka apróra tört étcsokit! Mi nem is szoktuk ezeket előre hozzáadni, és annak függvényében rakom hozzá reggelente az ízesítést, hogy mihez van éppen kedvem!

A recept önmagában arra épül, hogy a létfontosságú fehérjék, zsírsavak és rostok mindenképpen belekerüljenek a müzlidbe. Lássuk hát!

Diófélék

Ez a müzli egyik legfőbb összetevője. Fehérjében elképesztően gazdag, és telis tele van egészséges telítetlen zsírsavakkal! Ha biztosra akarsz menni, tegyél a müzlibe egy kis pisztáciát, mandulát és diót,  de jó választás a pekándió is ,hiszen ez még az agyműködést is serkenti! Két dologra azonban érdemes odafigyelni! Egyrészr ne tegéyl belőlük túl sokat a keverékbe, ugyanis ezek – bármennyire egészségesek is – kalóriákban igen gazdagok!

hirdetes

Másrészt minden esetben natúr dióféléket keress, ne érd be az előre sózott snack változatokkal! A diót és egyébként meg szoktam egy kicsit pirítani egy serpenyőben, úgy a legfinomabb!

Különféle magvak

Ez tipikusan az az összetevő, ami elhagyhatatlan, de túl sokat sem szabad használni! A napraforgómag, a tökmag mind-mind ideális választás! Arra azért nagyon figyelj oda, hogy nehogy túl sokat egyél ezekből! Bár ugyanúgy eszméletlenül egészségesek, ha dekában méred őket minden reggel, még el is hízhatsz tőlük! Pár gramm bőven elég adagonként!

Aszalt gyümölcsök

hirdetes

Meggyőződésem, hogy ez az egész müzli lelke! Nem akarom megszabni, hogy milyen gyümölcsöket használj, de én általában aszalt sárgabarackot, almát és mazsolát teszek a keverékembe. Ha hozzájutok, az aszalt áfonya is elmaradhatatlan része! Tudtátok, hogy az aszalt gyümölcsökben lévő antioxidánsok kétszer hatékonyabban fejtik ki hatásukat, mint a friss gyümölcsöké? Egy dologra viszont itt is figyelj: nagyon sok előre csomagolt aszalt gyümölcs tartalmaz hozzáadott cukrot, így mindig olvasd át a címkéjüket!

Gabonafélék

Ezek a müzli gerince. Kitűnő rost és szénhidrátforrások, amik hosszú órákon keresztül szabadítják fel a tápanyagot, így nem kell attól félned, hogy pár óra múlva megéhezel! Mehet bele egy kis zsírszegény ropi, esetleg pattogatott kukorica is! Találtam már extrudált zabpelyhet is, ez is elképesztően egészséges!

Receptek:

A hagyományos: mogyoró, szotyi, mazsola, ropi, étcsoki

A férjem kedvence: mandula, tokmag, aszalt áfonya, gabonapehely,

Az egzotikus: dió, pisztácia, tökmag, szárított narancs, ropi, csillipor, étcsoki

Az én kedvencem: pisztácia, kesudió, puffasztott zabpehely, aszalt sárgabarack, korpa


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

Kreatin táplálékkiegészítők

  A kreatin az ételekben és a szervezetünkben is természetesen megtalálható aminosav... Tovább

Tovább a lexikonra