Ahogy a nyár leköszön, ideje új ízeket helyezni az asztalra is. Az ősz a sütőtökök és a kiadós fogások szezonja, a mai cikkünkben felsorolt receptek pedig pontosan ezeket ötvözik egymással. Ha szeretnél szezonális, egészséges finomságokat fogyasztani, akkor próbáld ki az alábbi sütőtökös recepteket!
Sütőtökkrémleves
Krémes és laktató, ez a sütőtökkrémleves egyszerűen elkészíthető, és semmilyen különleges hozzávalót nem igényel.
Hozzávalók:
• 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
• 1 nagy vöröshagyma (feldarabolva)
• 4 gerezd fokhagyma (felaprózva)
• 16 bögre sütőtök (feldarabolva)
• 4 bögre csirke alaplé
• Só és bors (ízlés szerint)
• 1/2 bögre fölözött vagy teljes tej
Elkészítés:
1. Fogj egy leveses lábast, majd melegítsd fel benne közepes lángon az olajat.
2. Ez után helyezd bele a fokhagymát és a vöröshagymát, és pirítsd őket, míg aranyszínűvé nem válnak.
3. Öntsd a lábasba az alaplét és a sütőtök-darabokat, majd ízlés szerint sót és borsot. Forrald fel a lábas tartalmát, majd alacsonyabb hőfokon főzd 30 percig, míg a sütőtökök meg nem puhulnak. Időnként kavargasd meg a készülő levest.
4. Hagyd, hogy a leves kihűljön, majd öntsd át egy turmixba és keverd puha, krémes állagúra.
5. Végül fokozatosan keverd hozzá a tejet, és már tálalható is!
Amerikai stílusú sütőtök-palacsinta
Egy igazi őszi finomság, ami garantáltan új kedvenc lesz az otthoniak között!
Hozzávalók:
• 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (lehetőleg fehér)
• 2 teáskanál sütőpor
• egy csipetnyi só
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1 teáskanál sütőtök fűszerkeverék
• 1 bögre író, fölözött tej, vagy más, tetszőleges tej
• 1 tojás
• 1/4 bögre sütőtökpüré
• 2 evőkanál méz vagy juharszirup
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 3 evőkanál pekándió (feldarabolva)
Elkészítés:
1. Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és a sütőtökös fűszerkeveréket egy mély tálban.
2. Egy másik mély tálban a tejet, a tojást, a sütőtökpürét, a vaníliakivonatot és egy evőkanál mézet keverj össze.
3. Ez után keverd össze a két tál tartalmát, jó alaposan, míg teljesen tésztássá nem válik az állaguk. Hajtogasd bele a pekándiók felét a tésztába.
4. Kenj ki zsírral egy serpenyőt és melegítsd elő közepesen alacsony hőfokon, mielőtt beleöntenél 1/4 bögrényit a tésztából. Süsd a palacsintát mindkét oldalán 1-2 percig, vagy amíg aranybarnává nem válik a színük. Ismételd meg ezt a maradék tésztával is, negyed bögrénként, míg el nem fogy.
Sütőtökös zabpehely
Tökéletes reggeli finomság, hogy ízletesen induljon a nap!
Hozzávalók:
• 1/2 bögre zabpehely
• 1/2 bögre fölözött, vagy más, tetszőleges tej
• 1/2 bögre víz
• 1/4 bögre sütőtökpüré
• egy csipetnyi sütőtök fűszerkeverék
• egy csipetnyi fahéj
• 3 teáskanál méz
• 1 evőkanál pekándió
Elkészítés:
1. Öntsd a zabpelyhet, a tejet, a pürét, a fahéjat, a fűszerkeveréket és másfél teáskanál mézet egy lábasba. Melegítsd fel a lábas tartalmát közepes lángon, és közben kevergesd a tartalmát, míg össze nem sűrűsödik.
2. Ez után öntsd ki a lábasból a keveréket egy tálba, és add hozzá a maradék pekándiót és mézet. Kész is!