Fáradtnak érzed magad? Nem tudsz koncentrálni? Felszaladtak a kilók és nem használ a fogyókúra?
A legújabb vizsgálatok szerint a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosság körében az alulműködés 4,4 százalékban, a túlzott működés pedig 1,4 százalékban fordul elő. Magyarország lakosságának 80%-a jódszegény területen él, (az ivóvíz nem tartalmaz elég jódot) ezért kiemelten fontos a jód pótlása megfelelő táplálkozással!! A szervezet jódkészletének 64%-a a nyaki pajzsmirigyben raktár ozódik, ahol két jódtartalmú hormon (tiroxin, trijódtironin) előállításában vesz részt. A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, a kalóriák égetésének ütemét, és fontos szerepe van a gyermekek intellektuális fejlődésében is.
A jódhiány többek között hajhullást, kihagyó emlékezetet, pajzsmirigy alulműködést, fáradékonyságot, összpontosítási nehézséget, testsúly problémákat, depressziót, fázósságot, fájdalmas mellfeszülést és menstruációs zavarokat, illetve hideg kéz és lábfej tüneteit okozhatja. Ha kevés a jód a szervezetben, visszaesik az agy tevékenysége is, ami jelentős, 10-15 pontos hanyatlást okozhat az IQ értékekben. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megjelelő mennyiségű jód jelenléte a szervezetben, melyet táplálkozás útján tudunk pótolni.
Az ajánlott napi jód bevitel mennyisége (RDA): 150 mikrogramm
1. Himalájai kristálysó vagy jódozott tengeri só:
Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, mely egyben nagyon egészséges is, hiszen 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Mivel egy csipetnyi himalájai só fedezi a napi ajánlott mennyiséget, rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jusson a szervezetünk.
2. Áfonya:
Az áfonya szintén toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint a feketeáfonya héjában található antocianin pedig látásjavító hatású.
10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz
3. Tej:
A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.
1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz
4. Szárított tengeri alga:
A tenger gyümölcsei (kagyló, rák, homár) nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az alapvető ásványi anyagot, mind közül azonban az algák a legjobb jódforrások. Egy kisebb adag (30 gramm) a napi ajánlott bevitel harmincszorosát tartalmazza.
10 gramm szárított alga – 1500 mikrogramm jódot tartalmaz
5. Tengeri halak:
A tengeri halak is kiemelten magas jód tartalmú tápláléknak számítanak, melyek közül a tőkehal, makréla, hering, pisztráng, tonhal is hasonló mértékben tartalmaz jódot.
10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz
6. Aszalt szilva:
Az aszalt szilva fogyasztása, mely mérsékelt mennyiségben tartalmaz jódot, szintén hozzájárulhat a jódhiány kialakulásának megelőzéséhez. Az aszaltszilva héjában a feketeáfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin.
7. Tojás
A tojás egy sokoldalú és egészséges élelmiszer, mely ellátja a szervezetet A-vitaminnal, D-vitaminnal, továbbá cink, kalcium és némi jód is van benne. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jód mennyiség 10 százalékát tartalmazza.
1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz
8. Joghurt:
A tejhez hasonlóan a többi tejtermék is megjelelő jódforrásnak minősül. A jódhiány megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani joghurtot, sajtot és túrót.
3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz
9. Burgonya:
Az egyik legelterjedtebb zöldségféle a burgonya, mely szintén tartalmaz jódot. Egy közepes (héjában főtt) burgonya elfogyasztása a napi ajánlott mennyiség 40 százalékát fedezi.
1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz
10. Eper:
Az eper kimagaslóan magas C-vitamintartalma miatt is fontos gyümölcs az egészségünk szempontjából, mely meglepően jó jódforrás is egyben. Egy csészényi földieper elfogyasztása a napi ajánlott jód mennyiség közel 10 százalékát fedezi.
10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz
Szertő: Suba Krisztina-Személyi Edző