Ételallergiája van? Lehet, totális tévedésben él!

vitalzone.hu

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Jön a karácsony, amikor a bejgli-és flódnihadosztályok frontális támadást indítanak szervezetünk ellen. Sokan pedig most fedezik fel, hogy ételallergiájuk van, és tervbe vesznek különböző diétákat, miközben átkokat szórnak tejre, gluténra. Ám a valóságban az ételallergia sokkal ritkább, mint gondolnánk – többek között erről beszélgettünk egy dietetikussal.

Ne igyál tejet, ne egyél glutént, halljuk mindenfelől. Ma már semmiből nem áll, hogy valaki felfedezze, ételallergiás – mert puffad, rosszul esik neki egy élelmiszer, ekcémás vagy épp légzőszervi tünetei vannak. Pedig valójában csak száz betegből egynek van tényleges ételallergiája, de mintegy 20-40 hiszi, hogy attól szenved, mondja Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa.


Sokan a tünetek jelentkezésekor önkéntes tejfehérjementes vagy gluténmentes diétába kezdenek. De mielőtt az ember ipari méretű (gluténmentes) barnarizs-készleteket halmozna fel, a legjobb, ha panaszaival felkeresi a szakorvost – bőrgyógyászt, pulmonológust, gasztroenterológust. Itt olyan vizsgálatok várnak rá, mint a vér szerológiai elemzése, amihez vérvételen kell átesni.


Vagy ott van a hidrogén-kilégzési teszt, amit a laktózemésztési zavar gyanúja esetén végeznek el – ekkor a laktóz (tejcukor) nem emésztődik meg a vékonybélben, így a vastagbélbe továbbjutva bomlik le a bélbaktériumok által, ám eközben hidrogén és rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, és ennek megnövekedett mértékét lehet mérni a kilégzésnél.


Fáj, de megéri


Amit sokan el akarnak kerülni, az a vékonybél-biopszia: a beteg vékonybeléből kell egy arra alkalmas tűvel szövetmintát venni, ami fájdalommal jár. Ám megéri, hisz gyulladásos bélbetegség, sőt daganatos betegség is állhat a bélpanaszok mögött, de a lisztérzékenység, a coeliakia (ejtsd cöliákia) végső diagnózisát is csak így lehet felállítani.

hirdetes


A diéták önkéntes elkezdése azért is rossz ötlet, mert például a tej teljes kiiktatása az étrendből olyan alapvető tápanyag megvonásával járhat, mint a kalcium, amely pótlás nélkül súlyos hiányállapotot okozhat. Kalciumszükségletünk pedig csak tej- és tejtermék fogyasztásával biztosítható.


Sokszor keverednek a fogalmak is, összecsúszik a tejfehérje-allergia a tejcukor-érzékenységgel. Az előbbi esetében teljes tejfehérjementes diéta kell, még a rejtett fogyasztás sem engedett, az utóbbi esetben viszont laktózmentes termékeket ehet a beteg, magyarázza Pálfi Erzsébet.


A gluténérzékenység is kimutatható a vérből, igaz, manapság létezik hasonló tüneteket mutató tünetegyüttes, amely közvetlenül nem diagnosztizálható: ez a nem-coeliákiás-gluténszenzitivitás (NCGS), és akkor merül fel a lehetősége, ha a vizsgálatok nem mutatnak ki coeliakiát a gluténérzékenységre tipikus tünetek mögött. Ez ma nagyon divatos lett, mondja a dietetikus, de a NCGS lehetőségét is csak a vizsgálatok után szabad kijelenteni.


Az egyikből lehet a másik


hirdetes
Ma tehát a magyarok egy százaléka szenved ténylegesen ételallergiában, 20-40 százalék pedig annak tartja magát. A tejcukoremésztési zavar a magyarok 14-40 százalékát érintheti, de csak kevesen mennek el emiatt orvoshoz.


A gyerekek 5-8 százaléka szenved táplálékallergiától, de rendszerint kinövik. A felnőtteknél az ételallergia a pollenallergia után alakul ki. A tejcukor-érzékenységet a laktáz enzim hiánya okozza, ez születéstől csökken, és változó, hogy ki mennyi tejcukorral tud aztán megbirkózni. A gluténérzékenység pedig egy téves immunválasz, amit a glutén vált ki. A két dolog, a tejcukor-érzékenység és a gluténérzékenység egyébként összekapcsolódhat, az utóbbi kezeletlenül laktóz-intoleranciát is kialakíthat nagy valószínűséggel, mivel a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul a lisztérzékenység miatt, és ezután a vastagbélben bomlik csak le a tejcukor. (A gluténérzékenységről szóló korábbi írásunkat itt olvashatja el.)


Nagy üzlet, nagy nyomulás


Egy szó mint száz: puffadás, hasi panaszok, bőrpanaszok, légzőszervi panaszok esetén a legjobb, ha akár némi újévi utánjárás és fájdalom árán is, de megbizonyosodunk arról, mi bajunk van, és nem kezdünk a barátok, kollégák, az interneten találomra összeolvasott információk alapján olyan diétába, amire esetleg nincs is szükségünk.


Azért sem érdemes a webre, ismerősre, rokonra hivatkozni egy ilyen diéta megkezdésekor, mert sok az allergiában érdekelt fél: globális szinten évi 20 százalékot nő az allergénmentes élelmiszerek piaca, de Amerikában 2017-re 60 százalékos növekedést várnak.

Forrás: HVG.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
betegség egészség egészséges táplálkozás élelmiszer életmód

Szótár

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra