Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek roncsolják fogaink egészségét és természetesen vannak olyanok is, amik pont, hogy segítik megőrizni egészséges állapotukat. Most összeszedtük ezeket az élelmiszereket, hogy a Te fogaid is tökéletes állapotban legyenek!
Sajt
Ha Te is sajtimádó vagy, akkor itt van még egy ok, amiért fogyaszthatod a sajtot. Egy 2013-as tanulmányban kutatók megállapították, hogy a sajt megemeli a pH-értéket a szájban, és csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A sajt fogyasztásához szükséges rágás növeli a nyáltermelést a szájban, emiatt nő meg a pH-érték az egész szájban. A sajt emellett kalciumot és fehérjét is tartalmat, illetve olyan tápanyagokat, amelyek erősítik a fogzománcot. Tehát egyél sok sajtot, hogy elkerüld a fogszuvasodást, amelynek következménye a fogszuvasodás, később a foghiány, majd azon kapod magad, hogy fogimplantátumon gondolkozol. Ezt te sem szeretnéd, ugye?
Joghurt
A sajthoz hasonlóan a joghurtnak magas a kalcium és a fehérje tartalma, ami jó választást jelent a fogak erejére és egészségére. A joghurtban található probiotikumok vagy jótékony baktériumok az ínyük számára is előnyösek, mivel a jó baktériumok kiszorítják az üregeket okozó baktériumokat. Joghurtfogyasztásunk során azonban minden esetben natúr joghurtot válasszunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Leveles zöldségek
A levélzöldek egészséges élelmiszerek minden tekintetben. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, miközben alacsony kalóriatartalmúak. A levélzöldek, például a kelkáposzta és a spenót szintén elősegítik a fogak egészségét. Magas kalciumtartalmúak, ami felépíti a fogak zománcát. Tartalmaznak folsavat is, egyfajta B-vitamint, amelynek számos egészségügyi előnye van, ideértve a a várandós nők ínybetegségeinek kezelését is. Próbáljunk meg étrendünkbe belecsempészni ezekből a leveles zöldekből akár salátánkba, vagy levesünkbe egy maréknyit mindennap.
Alma
Sok helyen olvastad már biztosan Te is, hogy fogaink állapotát a cukros ételek roncsolják. Viszont vannak kivételek. A gyümölcsökben ugyan természetesen előforduló cukor van, emellett pedig sok rost és víz is. Almaevés közben rendkívül beindul a nyáltermelés, amely segít elmosni a baktériumokat és az ételmaradékot egyaránt. Az alma rostos textúrája pedig stimulálja az ínyt is. Bár arról is hallhattál már, hogy étkezés után, ha megeszel egy almát, az helyettesíti a fogmosást. Ez nem így van, viszont némileg pótolja.
Ha úgy érzed fogaid egészségi állapotán ideje javítani, akkor érdemes felkeresned fogorvosod vagy ha jó fogászatot keresel a főváros közelében, van egy tippünk: Fogorvos Budaörsön.
Sárgarépa
Az almához hasonlóan a sárgarépa is ropogós és rostos. Egy maroknyi nyers sárgarépa az étkezés végén növeli a nyáltermelést a szájban, ami csökkenti az üregek kialakulásának kockázatát a fogakon. A sárgarépa magas rosttartalma mellett nagy mennyiségű A-vitamint is tartalmaz, ami szintén nélkülözhetetlen vitamin az egész szervezet számára.
Mandula
Az mandula nagyszerű fogaid számára, mivel jó kalcium- és fehérjeforrást jelent, miközben alacsony a cukor tartalma. Egyél egy negyed csésze mandulát ebéd után vagy add hozzá salátádhoz.
Amellett, hogy érdemes odafigyelni étrendünkre, arra sem árt, hogy mit iszunk. A szóda például nagymértékben roncsolhatja fogaink állapotát, így helyette inkább fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet. Ne feledd: étrended nagyban befolyásolja az egészséges mosolyt!