Valószínűleg láttál már avokádót, az utóbbi években Európa szerte „superfoodként” reklámozzák a médiában. Valóban, az igazság nincs messze a reklámfogástól. Legközelebb, ha burritot vagy szendvicset eszel, fontold meg teszel- e bele guacamolet. Ha kezdő fogyasztó vagy, segítségül az egyik kedvenc receptem a cikk végén megtalálod.
Itt van négy ok, ami után átgondolod, hogy érdemes lenne-e mindennap fogyasztanod egy kicsit.
1. Csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát
A különféle szívbetegségek, első helyet foglalnak a világ megbetegedési ranglistáján, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában is. Nálunk a legjellemzőbb fajtája a szívinfarktus. A tény, hogy ez egy elsőszámú probléma világ szinten elég figyelemfelkeltő. Így fontos, hogy egészségtudatosabbak legyünk az étrendünket illetően. Alacsony a telített zsír %-a, és magas a telítetlen. Utóbbit nevezik „jótékony zsírnak”, mivel nem növeli a koleszterin szintet, sőt inkább csökkenti emellett potencionálisan javítja az inzulin érzékenységet.
Tápláló zsírtartalmára visszatérve, tápanyagban gazdag keveréket tartalmaz, azaz káliumot, luteint és sok féle antioxidánst. Ez az összetétel segít a gyulladásoknál, és a feszültség érzetére is pozitív hatással bír.
2. Könnyű segítség a fogyásban
Zsírt eszel, hogy zsírt veszíts. Ez egy erőteljes, félreértelmezhető kijelentés, de igaz! Az avokádó segít a súlyvesztésben. Hiszen, egy egészséges teltségérzetett biztosít a fogyasztása. Egy tanulmány eredményeként kimutatták, hogy a gyümölcsöt tartalmazó ételeket fogyasztóknál csökkent a vágy a felesleges szemet gyönyörködtető ételekre. Magas rosttartalma miatt pedig, emésztésünkre is kedvező hatással bír. A rendszeres fogyasztókat pedig társították a csökkenő derékbőséggel.
3. Csökkenti a rák kockázatát
Ez a termés ellát minket phytochemicalszel, ami segít a rák kialakulásának megelőzésében. A megfigyelések biztató eredményeket produkáltak a mell – és prosztatarákot illetően. A megfigyelések, és kísérletek azonban jelenleg is folynak, hogy még több döntő adatot gyűjtsenek be.
4. Védi a szemet és a bőrt
A már említett antioxidánsok kitűnő hatással vannak a bőrre és a szemekre. Lassítja a korral bekövetkező látásromlást. Ráadásul a fogyasztása egyfajta belső védelmet biztosít a káros UV-sugarakkal szemben, miközben bőrünk felülete sima és egészséges.
Végül , egy finom pikáns guacamole recept
Guacamole recept:
A guacamole egy azték eredetű, pikáns étel.
2 db érett avokádó
1 kevés lime lé
0.5 teáskanál só
Feketebors (őrölt)
0.5 fej lilahagyma
jalapeno chili paprika (egész), ízlés szerint
0.5 db paradicsom
2 evőkanál koriander zöld
Első lépésként vágjuk félbe, szedjük ki a magot, majd egy tálba kaparjuk az avokádó húsát. Villával törjük pépesre. Nyomjunk hozzá egy kis lime levet és adjunk hozzá egy csipetnyi sót.
A jalapeno paprika belső hártyáit távolítsuk el, majd aprítsuk egészen apróra a lilahagymával együtt és adjuk hozzá az alaphoz. A paradicsomnak a húsos részét tartsuk meg és ezt is vágjuk egészen apróra.
A koriandert pedig ízlésünkéhez mérten szórjuk a tálba. Végül, de nem utolsó sorban, készre keverjük és tovább pépesítjük, majd minimum 2 órát hagyjuk állni a hűtőnkben.
Nachos mellé kitünő, de akár szendvicsbe is.