Amerikai kutatók megvizsgálták a fogyókúra előtt állók agyát, majd hat hónap diéta után újra. Igen érdekes és hasznos eredményre jutottak.
A bostoni Tufts egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az agy tanulással és addikcióval összeköthető területein milyen változást hoz egy hosszú, pontosan hat hónapos fogyókúra. A túlsúllyal rendelkezők legnagyobb ellensége, az egészségtelen ételek látványára adott reakciókat vizsgálták a diéta előtt és után. Az eredmény pedig kifejezetten érdekes, és a fogyókúra hosszú távú sikerét tekintve fontos is.
A nehéz ételek okozta kísértésnek sűrűn engedő, fogyúkúra előtt álló emberek agyi aktivitása természetesen sokkal intenzívebb volt, amikor egészségtelen ételeket, édességeket ábrázoló fotókat mutattak nekik, mint amikor például brokkolit, vagy hasonlóan egészséges ételeket. Az érdekes az, hogy a hat hónapos szigorú fogyókúra után - a leadott kilók számától teljesen függetlenül - fordult a kocka. Ekkor már az egészéges ételek váltottak ki sokkal nagyobb agyi aktivitást, tehát ekkor már kívánták ezeket az ételeket azok, akik korábban az esti nassolás hívei voltak. Ez azért fontos eredmény, mert sokan talán tapasztalták is, hogy két-három hónapos diéta után ugyanabba a hibába esnek az emberek. Így talán fél év lehet az az optimális időszak, ami alatt teljesen és pozitívan változik meg a gondolkodásunk az étkezésről.
Forrás: HVG.hu