Most egy olyan receptet mutatok meg nektek, amit biztosan imádni fogtok! Tavaly karácsonykor próbáltam ki először, hatalmas sikert arattam vele, kóstold meg idén te is!
Miután elkészítettem karácsonykor, és elfogyott még Szenteste az egész, elhatároztam, hogy nemcsak karácsonykor fogok sütni belőle, hanem máskor is. A család nagyon megszerette, így minden hónapban legalább egyszer meglepem őket. Na, de nemcsak ők imádják, hanem én is, mivel a diétába nem szól bele, nyugodtan fogyaszthatom a fogyókúra alatt is! Nézzük a receptet! A pogácsa gluténmentes, így akkor is ehetsz belőle, ha szeretnél vigyázni az alakodra.
Hozzávalók – nagyjából 50 darabot tudsz elkészíteni: 50 dekagramm túró, 30-35 dekagramm reszelt sajt (én többet szoktam, de ízlés dolga), 4 darab tojás, 6 evőkanál zabpehely, 6 evőkanál zabpehelyliszt, 2 kávéskanál só (ízlés szerint), és bors (szintén ízlés szerint). A tésztába keverhetsz még különböző zöldfűszereket, de fokhagymát is nyugodtan.
Az elkészítés menete
Nem lesz olyan sok idő, mint egy átlag pogácsa elkészítése. Az előkészítéssel, pihentetéssel, sütéssel együtt én megszoktam lenni nagyjából egy óra alatt! Kezdjük a túróval, öntsük egy tányérba, majd egy villa segítségével törjük össze kissé.
Ezután keverjük hozzá a felaprított zabpelyhet, a tojást, és a zablisztet. Fűszerezzük sóval és borssal ízlés szerint, és gyúrjuk össze jó alaposan. Nekem az első alkalmakkor ragacsos volt nagyon, nem kell kétségbeesni, ha neked is az lesz, adj hozzá még egy kevés zablisztet. Az összegyűrt masszának pihennie kell, legalább fél órát, tegyük be a hűtőbe erre az időszakra. Pihentetés után jöhet a sütés!
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és pogácsaszaggató segítségével rakjuk rá a masszát. Lapos tallérokat is készíthetünk, nincs más dolgod, mint kicsit megnyomkodni őket. Reszeljünk a tetejükre sajtot, bőségesen, legalábbis én úgy szeretem! A sütőt melegítsük elő, majd 180 fokon süssük készre a pogácsákat. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!