Fogyókúrázóknak és vegáknak valóságos aduász, ínyencek bolondulásig variálhatják. A gomba igazán sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, szinte minden sarki zöldségesnél kapható, piacokon pedig egyre többféle ízes, illatos erdei változata ingerkedik.
A gomba tényleg energiaszegény tápanyagbomba. Az ehető gombák szinte mindegyike 90%-ban vizet tartalmaz, így kalóriatartalmuk minimális, 10 deka csak 30 kalória. Ne tessék azt mondani, hogy ez fogyókúra idején – jó kis képzavarral - nem maga a paradicsom. Főleg, ha nem jó nagy adag rántott gombára indulunk, vödörnyi tartárral. Vegáknak viszont ez a rántott holmi felér egy bécsi szelettel, vagy kettővel. Ugyanis a gombának egyedülálló tulajdonsága, hogy olyan aminosavak fordulnak elő benne, amelyek amúgy csak húsokban rejtőznek. Hogy magas a B-vitamin tartalma meg tolong benne a foszfor és a kálium, az már hab a gombá(ba)n.
Kicsit elmarasztalhatnánk, hogy nehezebben emészthető,mint a többi zöldség, de éppen ez okozza a hosszabb telítettségérzetet fogyasztása után. Vagyis jó darabig nem vagyunk éhesek, tiszta haszon, le a délutáni nassolással.
Tippek, tanácsok
- A gomba gyorsan megfonnyad, veszít frissességéből, így a legjobb, ha minél előbb feldolgozzuk. Maximum 2-3 napig tartható el hűvös, száraz helyen.
- A gomba a héja alatt tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ezért lehetőleg ne húzzuk le a bőrét. Inkább szárazon töröljük le a homokot ( már amelyiken van), szennyeződéseket, aztán pár percig folyó víz alatta mossuk le, de ne áztassuk, mert gyorsan teleszívja magát vízzel.
- Csak a földdel érintkező végéből kell levágni egy kicsi részt, hiszen a gomba szára is felhasználható, kivéve a laskagombát, aminek elég rágós a szára.
- Ha szeleteljük a gombát, és nem kerül azonnal edénybe, akkor csepegtessük meg egy kis citromlével, így nem színeződik el.
- Ha a gombát pirítjuk, akkor felszeletelve sózzuk meg egy kicsit, várjunk 10-12 percet, itassuk fel papírtörlővel a kicsapódó nedvességet, és így pirítsuk meg.
- A gombából készült ételek is elég gyorsan romlanak, frissen, mielőbb fogyasszuk el.
- Ha erdei gombát vásárolunk, csak megbízhatóhelyen, bevizsgált eladótól tegyük.
S most lássuk, mi minden készülhet gombából, persze a teljesség igénye nélkül, hiszen olyan sokoldalúan felhasználható. Kiváló pástétom, ízletesebbé, változatosabbá tehetjük vele a burgonyás, rizses, tésztás, vegyes zöldséges köreteket, remekül illeszkedik hús- és tésztaraguba, pörköltekbe, sültekhez, mártásnak, szósznak nagyszerű választás. Töltve, rántva, grillezve, levesként, rakottasként is finom fogás.
Melyikből, mit?
- csiperke és laskagomba: bármilyen gombás fogáshoz kiváló
- galambgomba: salátába, leveshez, töltelékhez
- kucsmagomba: levesnek, tölteléknek, köretekhez
- őzlábgomba: pörköltnek, a kalapját pedig süthetjük, ránthatjuk
- pöfeteg: pörköltnek, salátákhoz
- rókagomba: pörköltnek,levesnek, köretnek (szárítva is erősen illatos és ízes marad)
- vargánya: levesekbe, pörköltbe, húsokhoz, a kalapja rántva (szintén jól szárítható)
RECEPTEK
Sajtos gombafasírt
Hozzávalók:
50 dkg gomba
15 dkg ementáli vagy más ízesebb sajt
1 közepes fej lilahagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál kakukkfű
frissen őrölt fekete bors
só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy kevés olajon, teflon serpenyőben fedő alatt, az apróra vágott lilahagymával együtt időnként átforgatva megpároljuk.
A keveréket egy nagyobb tálba téve botmixerrel pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a sajtot, 4 evőkanál zsemlemorzsát, a tojást, a fűszereket és alaposan összekeverjük. Vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatva bő olajban aranybarnára sütjük.
Adhatunk mellé ízlés szerint burgonya, rizs köretet, finom paradicsomszósszal is.
Padlizsános gombatorta
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
30 dkg darált sertéshús
25 dkg gomba
2 kisebb padlizsán
2 közepes paradicsom
15 dkg reszelt sajt
1 nagyobb fej vöröshagyma, apóra vágva
olaj
só
frissen őrölt fekte és fehérbors
bazsalikom
oregano
Elkészítés:
Egy kerek, magasabb falú - lehetőleg üveg formába (jénai tál) a kb. 1 cm–re nyújtott leveles tésztát úgy egyengessük el, hogy a forma oldalára is 3–4 cm peremet képezzen.
Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombár és a cikkekre vágott paradicsomot. Ha megpuhult, akkor keverjük hozzá a darált húst és a fűszereket. Ha a hús megfehéredett, akkor addig főzzük, amíg a lé elfő (különben szétázik a tészta). A húsos ragut töltsük a padlizsános tésztába, meghintjük reszelt sajttal és 180 °C-os előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.
Egyszerű tejszínes gombaleves
Hozzávalók:
30 dkg gomba
10 dkg vöröshagyma
4 dl húsleves
6 dkg vaj
1 evőkanál olaj
2,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt
só
csipet frissen reszelt szerecsendió
fehér bors
egy csokor petrezselyem apóra vágva
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát lábasban a vaj és olaj keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát, megpirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felöntjük a húslevessel és a tejszínnel , közepes lángon felforraljuk. Levesszük a lángot, hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselyemzölddel tálaláskor szórjuk meg.
Tipp: Ha gazdagabban szeretnénk tálalni, főzhetünk bele vaj– vagy májgaluskát is. Ha krémlevest szeretnénk, csak botmixerrel krémesítsük. Egy evőkanál száraz fehér bor pikánsabbá teheti.
Megjegyzés: A legtöbb gombaféle olajban, savanyítva jól eltehető. A Goldenblog gasztro kategória top 10-es listáján szereplő Erdőkóstoló blogon sok hasznos receptet, komplett gombatartósítási gyűjteményt találunk.
Forrás: HVG.hu