13 ok arra, hogy azonnal beiktasd a gránátalmát az életedbe!

SFV

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A gránátalma az egyik kedvencem, ugyanis sokkal több, mint egy nagyon finom gyümölcs! Egy igazi vitaminbomba a testnek. Összegyűjtöttünk 13 okot amiért érdemes minden nap gránátalmát fogyasztanod, valamilyen formában.

Röviden a gránátalmáról

A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe és a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó nemzetség egyik faja. Előfordul Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében. A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irán), de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A Földközi-tengernél és Közel-Keleten, például Iránban, Egyiptomban, Palesztinában, Izraelben, továbbá Spanyolországban, Marokkóban, Tunéziában a gránátalma évszázadok óta kedvelt gyümölcs.

 

A Távol-Keleten is kezd elterjedni. Indiában fűszerként használják, Indonéziában delima-ként ismert. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.

 

A gránátalma és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában és néhány éve Közép- és Észak-Európában fogyasztják. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, valamint gyümölcssaláták készítése során. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják érdekes íze és a színe miatt. Most pedig nézzük, miért érdemes sokkal többet fogyasztania belőle mindenkinek!

hirdetes

1. Öregedés gátló hatású

A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz. Az USA-beli Mezőgazdasági Minisztérium úgynevezett ORAC  (Oxygen Radical Absorbance Capacity) nevű skálája szerint igen magas mennyiségben tartalmaz. Ez a skála azt méri, hogy milyen jó a szabadgyökök felszívódása. A gránátalma lé 2890 pontot kapott.

 

2. Védi a veséket

A Renal Failure című magazin publikálta, miszerint a gránátalma kivonat megakadályozza vesekárosodást és védi a veséket a káros anyagoktól.

 

3. Védi a májat és segíti a regenerálódását

Egy tanulmány szerint, amit a Toxikológiai és Ipari Egészségügy című magazinban publikáltak, a gránátalma kivonat nem csak védi a májat, de segíti az esetleges károsodás utáni regenerációt. 

4. Immunerősítő

A gránátalma jelentős mértékű immunerősítő C-vitaminnal rendelkezik, amely a mellette megtalálható bioflavonoidok hatására jobban felszívódik, mint a kapszulás C-vitamin.

5. Anti-allergén

A gránátalma lében található polifenolok, amelyek csökkenteni tudnak olyan biokémiai anyagokat, amelyek összefüggésbe hozhatók az allergiás reakciókkal. A következő oldalon folytatom! 

6. Védelmet nyújt a szívbetegségek ellen

Egy folyóiratban jelent meg az a cikk, amely szerint a gránátalma nagyban elősegíti a szervezetet, hogy szintetizálja a koleszterint és elpusztítja keringési rendszerben lévő szabad gyököket.

 

7. Prosztata rák elleni védelem

A kaliforniai egyetem kutatása szerint, ami az Atherosclerosis nevű folyóiratban jelent meg, miszerint gránátalma lé hatására a rákos sejtek elpusztultak a prosztatában.

hirdetes

 

8. Mellrák elleni védelem

Szintén a kaliforniai egyetem kutatói tanulmányozták a gránátalma tápanyag tartalmát és azok hatásait. Többek között luteolint, ellágsavat, punicic savat tartalmaz, ami a mellrák elleni küzdelemben segít. A kutatásaik eredményét a Breast cancer and Treatment nevű folyóiratban publikálták. Megállapították, hogy a gránátalma leve a jövőben hatásos módszer lehet a mellrák kialakulásának megelőzésében.

 

9. Bőr rák védelem

A gránátalma fogyasztásával mindkét fő típusú -bazális sejtes karcinóma, és a laphámrák- sejtjeiben csökkenés következett be, állítja a British Journal of Dermatology nevű folyóirat.

10. DNS- védelem

Az antioxidánsok és a gránátalmában jelenlévő fitonutriensek kölcsönhatásba lépnek a szervezet genetikai védelméért felelős anyagaival.

 

11. Vérnyomás karbantartása

Korábbi kutatások szerint a gránátalma kivonat segít megelőzni a vérnyomás emelkedését zsíros ételek fogyasztása esetén.

 

12. Metabolikus szindróma szabályzó

Segít szabályozni a vércukorszintet, javítja a szervezet érzékenységét az inzulinra, gyulladáscsökkentő, és még számos olyan tényezőre jótékony hatással van, amik részt vesznek a metabolikus szindróma kialakulásában. Gyakran játszik szerepet az elhízás a cukorbetegség kialakulásában, mondhatjuk az előfutára is egyben. A gránátalma viszont segíti a fogyást.

 

13. Vírusölő

A gránátalma kivonat növelte a gram-negatív baktériumok elleni gyógyszer hatását. A gram-negatív baktériumok egyik ismert oka a gyógyszer-rezisztenciának.

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészséges táplálkozás élelmiszer

Szótár

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Nátrium

Mint ahogy minden más ásványi anyag, a nátrium is elengedhetetlen az emberi szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra