Nem csak a zöld színű italok lehetnek egészségesek – kiváló bizonyíték erre a hívogatóan piros gránátalmalé is, amit a fitovegyületekben gazdag gránátalmamagokból nyernek ki, és hihetetlenül jó hatással van a szervezet egészségére is. Azonban ha szeretnéd kihasználni a gránátalma egészséges tulajdonságait, akkor 100%-is lére lesz szükséged, ami távol áll a boltban kapható „gránátalmalevektől”. Hogy miért éri meg tovább keresgélni az igazi gránátalmalé után? Íme néhány meggyőző ok!
Segít bizonyos rákos megbetegedések elkerülésében
A gránátalma polifenolokat és más olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a mell, a tüdő, a prosztata és más rákok kialakulásának veszélyét. Egy kutatás során kimutatták, hogy a gyümölcs magjaiból kinyert olaj drasztikusan csökkentette a bőrrák kialakulását a kísérleti egerek között, amelyeket ilyen megbetegedést okozó vegyületek hatásának tettek ki.
Jót tesz a szívnek
A gránátalmákban található punicic sav olyan képes a koleszterinszint és a vérnyomás karbantartásában. Egy 2010-es kutatásban megállapították, hogy azoknak az önkénteseknek, akik négy héten keresztül napi rendszerességgel gránátalmamag olajat fogyasztottak, alacsonyabb volt a triglicerid száma, és előnyösebb volt náluk az összkoleszterin és a HDL-koleszterin aránya is. A gyümölcsben található flavonoidok segítenek csökkenteni az összkoleszterin szintjét, csökkentve ezzel az egészségtelen zsírok számát is, ami a felesleges súly leadásához vezet. A már emlegetett polifenolok a hipertenzió elkerülésében is segítséget nyújtanak, állítja egy korábbi kutatás. A stroke-ot és szívrohamokat okozó hipertenzió lényegében a magas vérnyomás tudományos neve.
Serkenti a memóriát
A polifenolok előnyeinek listája még nem ért véget – a szakértők kutatási eredményei szerint idegvédő hatásúak is. A kutatás során egy csoport memóriazavaros résztvevőnek négy héten keresztül gránátalmalevet, vagy ugyan ilyen ízű placebót kellett inniuk. Mint kiderült, az igazi gránátalmalé valóban segített a memóriaproblémák enyhítésében. További kutatások arra engednek következtetni, hogy ez az egészséges gyümölcslé akár az Alzheimer-kórt is segíthet megakadályozni, vagy legalább is késleltetni annak kialakulását. A következő oldalon folytatom!
Segít a gyulladások leküzdésében
A gránátalmalé rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami nem meglepő, hiszen maga a gránátalma is a legerősebb méregtelenítő hatású élelmiszerek között szerepel. Ennek köszönhető, hogy nagyon hatékony a gyulladások ellen is. Egy kutatás a gyomorban kifejtett gyulladáscsökkentő hatását mutatta ki, de egy másik, a 2-es típusú cukorbetegekkel végzett teszt is pozitív eredményekkel végződött az gyulladások csökkentése tekintetében.
Vírus- és baktériumölő hatású
A gránátalmalé magas C-vitamin, E-vitamin és más immunerősítő tápanyagtartalmának köszönhetően ez az ital számos betegség megelőzésében és bizonyos fertőzések leküzdésében is komoly segítséget nyújthat.
Segít a vérszegénység kezelésében
A vérszegénységben (anémia) szenvedők számára is előnyös a gránátalmalé fogyasztása, ugyanis segít biztosítani a megfelelő véráramlást a testben (mivel vasat is tartalmaz), ráadásul a vérszegénység tüneteit (gyengeség, szédelgés, kimerülés, stb.) is csökkentheti.