Itt a nyár mindenki szeretné a strandon a legjobb formáját hozni és a zsírmentes izomzatát megmutatni. De több hibát is elkövethet az ember lánya/fia, talán te is. Ugyan azt tudjuk, hogy csodák nincsenek és nem tudjuk azt megvalósítani, hogy 2 hét alatt csodás adonisz testet építünk magunknak. Viszont ha strandformát szeretnél, mi is az az egy két alapvető hiba ami szóba jön általában.
Mik ezek a táplálkozási hibák?
Megvonod magadtól a szénhidrátot teljesen és csak fehérjét eszel. Miért nem jó ez?!Nem tudja a test miért nem kap szénhidrátot és elkezd tartalékolni. Tehát pont az ellenkezőjét éred el ezzel. Nem lesz súlycsökkenés csak stagnálás. Várod a csodát, de hiába.
A másik hiba amit elkövetsz, hogy nem eszel egyáltalán semmit. Mi történik ismét. A szervezeted mihez fog hozzányúlni? Amire nincs szüksége "úgymond", az izmokhoz. Mit tart meg?! A zsírt bizony. Tehát teszem azt lesz egy vékony tested ami tiszta plötty :) Mivel az izmaidat elégetted szépen szólva.
Mit tehetsz? Fokozatosan csökkentsd a szénhidrát bevitelt. Figyelj a fehérjebevitelre és ne feledkezz meg a zsírról sem. Pihenj eleget és eddz keményen!
Most megosztok veled pár receptet, amely segíthet, hogy színesebbé tedd a diétádat!
De előtte egy hasznos videó a témához:
A káposztás ételek általában zsíros hússal és tejföllel készülnek. Ezeket mindenképpen ki kell iktatni.
Káposztás husi:
• 6 kelkáposzta levél
• 200 g darált zsírban kevésbé gazdag marhahusi
• 1 tojás
• 150 g cukkíni
• szerecsendió
• só
• bors
• 200 ml zsír és vízmentes kifőzött marhahúslé
• olívaolaj
Elkészítés:
Először a kelkáposzta leveleket készítsd el. Vegyél, nagyjából 6 darab egyforma nagyságú kelkáposzta levelet, és vágd ki a megfásult szárát. Egy nagyobb lábasban forralj vizet, és tegyél bele a kelkáposzta leveleket és főzd félpuhára 1-2 perc alatt. Vedd ki a vízből és öblítsd le hideg vízzel.
Egy tálban keverd össze a ledarált húst, a tojást a finomra lereszelt cukkínit, valamint a sót, borsot és egy csipetnyi szerecsendiót. Ha a kelkáposzta levelek közepe vastag lenne, egy kicsit klopfold szét. A húskeveréket osszd 6 részre és mindegyik káposztalevél közepébe kanalazz bele. Formázd henger alakúvá, majd a kelkáposzta leveleket göngyöld össze. A göngyölegeket fehér cérnával, vagy konyhai spárgával kösd össze.
A tepsit egy kis olajjal kend ki, és helyezd rá a káposztát, öntsd alájuk egy kis kifőzött marhahúslevet vagy vizet, a tálat fedd le és tedd be a 190° C-ra előmelegített sütőbe. A húst a sütőben nagyjából 30 percig dinszteld. Ezt követően a káposztát vedd ki a tálból és a megmaradt levet a sütőbe visszatéve kb. 200 ml-re redukáld. Az így nyert húslevet, szükség szerint sózd és borsozd meg, majd a káposztát tedd vissza a tálba. Köretként kiváló a tök püré.
Nézzünk egy kis édességet is.
A túrónak magas a fehérje tartalma. Remek reggelire, uzsonnára vagy édes vacsoraként . A recept egy átlagos diétába simán beilleszthető. A gyümölcs nem minden ember számára megfelelő szénhidrátforrás. nagy tévedés a mai napig, hogy aki fogyni szeretne, bátran ehet gyümölcsöt.
Gyümölcsös túrókrém:
• 100 g puha, alacsony zsírtartalmú túró
• 2 kanálnyi rizs
• 100 g eper
• 2 - 3 tabletta sztévia
Elkészítés:
Az átmosott rizst beleteszed egy lábasba, amelyben kb. 300 ml vizet öntöttél , sztévia tablettával együtt. A vizet felforralod, majd kis lángon a rizst addig főzöd míg meg nem puhul. A megfőtt rizsről a vizet leöntöd és hagyod belőle a vizet kicsöpögni. A vizet, amelyben a rizs főtt félreteszed. Az epret szétnyomkodod és fél vagy egy egész sztévia tablettát adsz hozzá. A langyos rizst túróval összekevered. Mindegyik túrónak megvan a saját állaga, ezért ha a túróval összekevert rizs nagyon sűrű egy kis rizslevet adhatsz hozzá. Utolsó lépésként a túrós rizshez az epret kevered hozzá.
A zeller saláta remek köret. Az emberek nagy része leragad a klasszikus görögsaláta variációinál, vagy a paradicsom, paprika, uborka egyvelegnél. Sok sok olyan saláta receptet ismerek, amiről nem is gondolnád, hogy ehető egy diétában.
Zellersaláta:
• 150 g zellergumó
• 2 szál szárzeller
• 50 g retek
• 2 maréknyi friss saláta (római, spenót vagy más)
• 1 kávés kanál dijoni mustár
• 1 kávés kanál fehérborecet
• 1 kávés kanál olivaolaj
• snidling
• só
• fűszer
A zellert egyforma kockákra szeleteled és megfőzöd. Ezután leöntöd róla a vizet és hagyod kihűlni. A szárzellert és a retket is apró kockákra szeleteled és összekevered. Egy kisebb edényben összekevered a dijoni mustárt, olajat, sót és fűszereket. Az így készült mártást ráöntöd a zöldségekre és 2 órára a hűtőbe teszed. Tálalás előtt hozzá kevered a saláta leveleket és az apróra vágott snidlinget.
Szerző: Török Evelin – Személyi Edző
Facebook: facebook.com/eviedzofehervar