A Hummus egy közel-keleti étel, amely hazánkban is egyre népszerűbb. A hummus csicseriborsókrém, amely tökéletesen beilleszthető akár egy diétás étkezésbe is. Ez a krém tökéletes lehet zöldségekhez, mártogatósként.
Bár a hummus kalóriatartalma magas, mégis egészséges tápanyagokat biztosít a szervezet számára. A hummussal egészséges zsírokat, szénhidrátot és fehérjét is bevihetünk, mindamellett, hogy nagyon kevés cukrot viszünk be a szervezetünkbe.
(Megjegyzés: a táplálkozási tények az általunk fogyasztott hummus típusától függően változnak - ha otthon csinálod, jobban ellenőrizheted a benne lévő pontos tápanyagokat.)
Hummus kalória és tápanyagtartalma
- (100 g) Adagonként % Napi érték*
- Kalória 166
- Teljes zsír 1.4g 2%
- Telített zsír 0,2g 1%
- Többszörösen telítetlen zsír 0,5 g
- Egyszeresen telítetlen zsír 0,6 g
- Nátrium 57 mg 2%
- Kálium 34 mg 1%
- Szénhidrátok 2.1g 1%
- Rost 0,9 g 4%
- Fehérje 1.2g
- A-vitamin 0%
- C-vitamin 2%
- Kalcium 1%
- Vas 1%
A Hummus fehérjében magas, finomított szénhidrátokat és egészséges zsírokat tartalmaz. A Hummus A-vitamint, E-vitamint, C-vitamint, folsavat, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, valamint olyan étrend-bioaktív anyagokat, mint a fitinsav, sterolok, tanninok, karotinoidok és más polifenolok.
A hummus egészségügyi előnyei
A hummusban lévő zsír a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok kombinációja, amely nagyrészt a tahini vagy szezámpasztából származik. Mindkét zsír szívre egészséges előnyöket biztosít. A hummus készítéséhez használt csicseriborsó a vegán, hüvelyes fehérje kiváló forrása. Bár a hüvelyesek önmagukban nem biztosítanak teljes esszenciális aminosavakat, a hiányt teljes szemcsékkel kombinálva orvosolják.
A 2016-os felülvizsgálat szerint a csicseriborsó és a hummus pozitív hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszeri betegségek bizonyos kockázataira, valamint a glükóz és az inzulin szabályozására. A hummus fogyasztásakor enyhén növelhetjük a rostbevitelt. A rost segít abban, hogy jobban érezzük magunkat evés után. A telítettség és az elégedettség érzését segít elő, így a nagy folyamán kevésbé leszel éhes, amely által sokkal egyszerűbb a fogyás.
Gyakori kérdések
Magas a hummus a nátriumban? Attól függően, hogy hol vásárolsz, vagy hogyan készíted a hummust, nátriumtartalma ettől függően változik. Az áruházban vásárolt termékek egy része 50-80 milligramm nátriumot tartalmaz egy adagonként, míg másban több is lehet. Néhány márka esetén közel 200 mg nátrium is megtalálható a termékben.
Melyek a hummus legjobb étkezési módjai? A hummust használhatod kedvenc szendvicsedben, vagy mártogatósként. Vágj fel zellert, sárgarépát, uborkát és paprikát vékony szeletekre, majd mártsd bele őket hummusba. Így egy finom nassolnivalót kapsz, amely egészséges is.
A hummust nagyon egyszerű otthon elkészíteni. Ha van turmixgéped vagy botmixered, akkor csak néhány percet vesz igénybe. Az összetevők ellenőrzésével még egészségesebb is lehet: Csökkentheted a hummus zsírját, ha kevesebb olajat (vagy egyáltalán ne használj olajat) használsz. Ha a hummus sótartalmát szeretnéd csökkenteni, akkor olyan csicseriborsót használj, amely nincs előre főzve. Ne adj hozzá plusz sót, csak egy keveset a csicseriborsó főzése közben.
Legyél óvatos hummus evés közben, hiszen, ha még nem ettél, nem tudhatod, hogy allergiás vagy-e a csicseriborsóra vagy a szezámra.