KI MONDTA, HOGY LE KELL MONDANOD A FÁNKRÓL ?
Sokan egyfajta modern kínzóeszközként tekintenek a diétára, melynek során mindennel fel kell hagyni, amit korábban szerettek, a bűntudatot pedig barátként kell üdvözölni.
Való igaz, az élelmiszerüzletek polcain sorakozó, a szivárvány minden színében pompázó fánkok távolról sem tekinthetők alakbarát édességnek, hiszen rengeteg fehér lisztet, cukrot és olajat sűrítenek már egyetlen darabkába is. Ám megéri rafinált módszerekhez folyamodni, és a hagyományos tésztát egészségesre cserélni, aminek az alakod sem látja kárát.
DIÉTÁS FÁNKOK
Az alaptésztához keverj össze 250 gramm szénhidrátcsökkentett lisztet, egy evőkanál vaníliás fehérjeport, 4 gramm sütőport, 20 gramm eritritet, 50 gramm folyékony kókuszolajat, 20 milliliter langyos növényi tejet, egy csipet sót, és, ha szeretnél, 2 gramm őrölt fahéjat. Keverd össze őket egy tálban. Akkor jó, ha nokedli állagát ölti. Érdekesség, hogy, míg fogyasztásra, shake-ként a savófehérje jobban hasznosul, addig sütéshez teljesen alkalmas a növényi - rizs-, borsófehérje -, ez ugyanis ellenállóbb a hővel szemben.
A tésztából formázz mandarin nagyságú gombócokat, lapítsd ki őket, a közepükre pedig fúrj egy lyukat. Serpenyőben olvassz fel kókuszzsírt, majd, amikor már hallod, hogy sistereg, süsd a fánkok mindkét oldalát pirosra. Ez a mennyiség nagyjából 16 fánkra elegendő, kalóriatartalmuk mégis alacsony, 200 alatti. Hogy mi legyen a mázzal?
180 gramm natúr tofut turmixolj össze 50 gramm eperrel, egy kiskanál vaníliaaromával, majd annyi mandulatejjel, hogy krémes masszát kapj, amit aztán szépen rákenhetsz a süteményekre.
Habverővel keverj ki 130 gramm eritritet, 60 milliliter kókusztejet és egy teáskanál vaníliakivonatot, majd csurgasd az egyveleget a fánkokra.
Ha szereted a kókuszreszeléket vagy a kókuszpelyhet, akár ezzel is megszórhatod a fánkokat, de egy-két evőkanálnál ne használj többet, mert kalóriadús.
Készíthetsz krémes mázat hat evőkanál görög joghurtból, citromléből és 50 gramm eritritporból.
Ízlés szerint megszórhatod őket porított eritrittel is, ami teljesen kalóriamentes.
A fahéj szintén jó lehet borításnak - plusz segít egyenletesen tartani a vércukorszinted -, vagy, ha úgy szimpatikusabb, keverj hozzá eritritet.
Olvassz fel két-három kocka fekete csokoládét, és mártsd bele a fánkokat.
Gondolnád, hogy matchateaporból is készíthetsz mázat? Egy kis tálban keverj simára egy evőkanál zöld
teaport, két-három teáskanál eritritet és egy kevés vizet. Feldobja a fánkot, ha citromhéjat is reszelsz a tetejére.
Keverj el két-három evőkanál eritritet pici citromlével, borítsd be vele a fánkokat, majd szórj rájuk egy kiskanál mákot, és díszítsd őket grépfrútgerezdekkel.
Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző