Ha a kitartó mozgás és a helyes táplálkozás dacára sem csökken a túlsúly, akkor érdemes egy igen gyakori hormonális betegségre, inzulinrezisztenciára is gondolni, melynek egyik vezető tünete az elhízás, a fogyásra való képtelenség.
De miért halmozódik fel még jobban a zsírréteg, és mit lehet tenni az álomalak elérése érdekében?
Inzulinrezisztencia, a plusz kilók támogatója
Az inzulinrezisztencia (IR) egy olyan hormonális megbetegedés, melyet a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Ekkor nem elég a jelen lévő, szükséges inzulin mennyisége a vércukorszint normalizálásához, mivel a sejtek csak inzulin jelenlétében képesek kellően felvenni a cukrot. Ennek következtében a szervezet még több inzulint termel, ami hosszútávon a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezethet. Sajnos a probléma egy komplex anyagcsere betegséghez vezet.
Hatására olyan kellemetlen és zavaró tünetek jelentkezhetnek, mint férfias típusú szőrösödés, menstruációs zavarok, meddőség, pattanások és gyakran hasra lokalizálódó zsírréteg is kialakul, ami egy megszokott diétával nem is tüntethető el.
Életmódváltás szükségszerű!!
Táplálkozás terén személyre szabott szénhidrát diétát kell tartani, mely magába foglalja a lassú és a gyors felszívódású ételek meghatározott időben való bevitelét, ugyanis a szervezet inzulinérzékenysége napszakos ingadozást mutat. (Éppen ezért nem javasolt reggelre tejet, joghurtot, kefirt fogyasztani, hiszen a gyors vércukorszint emelő hatásukat nehezen tudja a szervezet kompenzálni.)
Fontos a rostdús étrend is.
Fontos, hogy a betegség fennállása esetén hagyja el az étkezéséből a fehér liszt alapú termékeket és a cukrot, helyettük válasszon alacsony glikémiás indexű lisztet tartalmazó termékeket (amik például teljes kiőrlésű, zabpehelyliszt, hajdinaliszt vagy barna rizsliszt alapúak), illetve természetes vagy mesterséges édesítőszert.
Ezen kívül ügyeljen egyrészt a rostdús táplálkozásra - mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, valamint hosszas teltségérzetet biztosít -, a zsírszegény fehérjék mértékkel történő fogyasztására, továbbá a főként telítetlen zsírokban gazdag termékek rendszeres, mérsékletes étrendbe illesztésére.
Azonban fontos tudni, hogy a diétának személyre szabottnak kell lennie, hiszen csakis így érhető el kellő eredmény és megfelelő mértékű testsúlyvesztés. Alapvető szabályokat természetesen mindenkinek be kell tartania, de erre nem csupán az esztétikus külső érdekében van szükség, hanem az inzulinszint helyrebillentésében is, hiszen a kevesebb zsírszövet kevesebb inzulint is igényel.
Mit ne egyen:
Cukor, méz, nádcukor, barna cukor, szirupok, fehér liszt, fehér liszt alapú péksütemények, aszalt gyümölcsök, banán, fehér liszt, fehér kenyér, fehér rizs, normál tészta, burgonya.
Mit egyen:
Teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, édesítőszerek (xilit, erirti, stevia), zabpehely, bulgur, kuszkusz, köles, basmanti rizs, durum tészta, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző