Eredetileg Peruból és Bolíviából származik, a térségben a mai napig rendszeresen termesztik. Feltételezések szerint 200 éves ősi perui burgonyafajták keveréke. Más források Chilét említik eredeti élőhelyének.
Felhasználását tekintve hasonlóan kell eljárni mint a nálunk elterjedt fehér burgonyával. Színezetét az elkészült étel mindvégig megtartja, legyen az püré, leves, ital, vagy sütemény. A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.
Fontos megjegyezni, hogy a lila burgonya nem génmanipulált, hanem természetes fajta, amely - mivel a burgonyabogár nem kedveli, és megrágott levele is könnyebben regenerálódik - kifejezetten ajánlott biotermesztésre.
Írországban, Franciaországban és Izraelben is kapható lila chips, melynek íze hasonló a szokványos chipséhez, ám némileg "egzotikusabb" annál és esztétikailag is kétségkívül érdekesebb látványt nyújt.
Orvosi kutatások támasztják alá, hogy a magas antioxidáns tartalmú céklához, gránátalmához, áfonyához, vörös káposztához, vagy akár a mértékkel fogyasztott vörösborokhoz hasonlóan a színes húsú burgonyafajták fogyasztása is elősegíti számos szív- és érrendszeri betegség megelőzését, a bennük nagy mennyiségben előforduló természetes antioxidánsok féken tartják a szabad gyököket, így lassítják a sejtek öregedési folyamatait, illetve gátolják bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Az antocianinokról és a flavonoidokról általánosságban elmondható, hogy védenek a rák ellen, serkentik az agyműködést és kedvezően hatnak keringési rendszerünkre is.
Vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős: nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és C-vitamin is. Emellett a lila burgonya szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a sárga vagy fehérhúsú fajtájé, és glikémiás indexe is jóval alacsonyabb.
Milyen íze van?
Pontosan olyan, mint a hagyományosa burgonyának. Készülhet belőle püré, leves, hasábburgonya, saláta. A lila szín mindvégig megmarad, amivel izgalmassá varázsolhatjuk a hétköznapi ételeket is.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző