Itt a cseresznye szezon!

Józan Szilvia

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 

Az évnek ebben a szakaszában lehet csak igazán élvezni a finom hazai cseresznye íz világát. Ne hagyd ki te sem a cseresznyeszezont! Az mellett, hogy finom és egészséges táplálék számos előnyös tulajdonsága van a szervezetre. Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes cseresznyét enni.

Cseresznye

A meggyhez hasonlóan sajnos nem lehet mindig friss cseresznyéhez hozzájutni. Import télen beszerezhető cseresznyét sem lehet nagyon szerezni, ha mégis az nagyon drága mulatság. Így érdemes kihasználni az alkalmat, a cseresznye elárasztotta a piacokat. A cseresznye tápláló gyümölcs, több ásványi anyag is vitamin is található benne. Ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, akkor igen hatékonyan fejti ki hatását a szervezetre. Többek között tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, Bioflavonoidokat, Antociánokat, Melatoninokat és Ellagic savat. Ez mellett pedig igen hatékony antioxidáns hatása is van.

A cseresznye előnyei

A C-vitamin tartalma révén a cseresznye hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A szervezet védekezőképességének megerősítése, ilyen időjárási viszonyok között különösen fontos. Hiszen megfázni akkor a legkönnyebb, amikor a meleg nyárias napokat sűrűn váltják az esős, hideg napok. A cseresznye antioxidáns hatásának köszönhetően hatékonyan száll szembe a szabadgyökökkel. A szabadgyökök lényegében instabil molekulák, amik tönkretehetik, károsíthatják az egészséges, jól működő sejteket. Mára már arra is fény derült, hogy a szabadgyökök felgyorsítják az öregedési folyamatot. Így a cseresznye antioxidáns hatásának köszönhetően ezeket a szabadgyököket hatástalanítja. Néhány kutatás már megerősítette, hogy bizonyos daganatos betegségek leküzdésében a cseresznye hatóanyagai rendkívül jól teljesítettek, így most már rákmegelőző hatása miatt is érdemes fogyasztani. Ez mellett a segít megelőzni a különböző szívbetegségek kialakulását is. Enyhítheti az ízületi gyulladások, a köszvény, vagy éppen a fejfájás tüneteit.

hirdetes

Cseresznye és fogyókúra

A cseresznye más azzal segít a diéta, vagy fogyókúra hatékonyságának megőrzésében, ha egy kalóriadús étkezést kihagyunk miatta. A cseresznye, mint gyümölcs egészséges, alacsony kalóriatartalmú étel. A legtöbb diéta egyenesen kiköti, hogy fogyasszunk gyümölcsöt naponta. A szervezet akkor egészséges, ha sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsöt fogyasztunk, így a cseresznye is megfelelő harapnivaló. A cseresznye magas víztartalma viszonylag kevés cseresznye lefogyasztása után is megteremti a jóllakottság érzetet. Mint a legtöbb bogyós gyümölcs, a cseresznye is segít a szervezet méregtelenítésében.

hirdetes

Változatos cseresznye

A cseresznye akkor a leghatékonyabb, ha frissen szedve (persze csak miután lemostuk) juttatjuk a szervezetbe. Ha már valamilyen más ízre is vágyunk, de mégis a cseresznyénél maradnánk, akkor használjuk fel a konyhában. Készíthetünk otthon cseresznyelét, cseresznye turmixot, vagy házi cseresznye joghurtot is. De a sütés-főzés során is felhasználhatjuk. Remek leveseket, és süteményeket készíthetünk a friss cseresznyéből. Ez mellett készíthetünk télire cseresznye befőttet és cseresznye lekvárt is. A felhasználása így igen sokrétű lehetőségeket rejt.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészséges táplálkozás

Szótár

BMI

Az, hogy valaki túlsúlyos vagy elhízott, a BMI (body mass index vagy testtömeg-index)... Tovább

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Tovább a lexikonra