Kapor a konyhába - receptek

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egyik legjellegzetesebb ízű és illatú zöldfűszerünk a kapor, ami ezek miatt a tulajdonságai miatt megosztja a véleményeket. Van, aki imádja és van, akit el lehet vele kergetni az asztaltól. Ha Te a kapor kedvelői közé tartozol, a következő recepteket imádni fogod.

 

A kapor jótékony hatásai

 
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxídáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.
 
A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
 
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen,alfa- fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
 
 

Főzés kaporral

 
A kapor jellegzetes ízét és illatát illóolajai adják. Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, így bármilyen fogást is készítsünk vele, mindig csak az utolsó fázisában adjuk az ételhez, különben füvet is kaszálhatunk helyette. Ha hosszabb időre frissen akarjuk tartani – már pedig a szárított változat helyett inkább ezzel érdemes variálni -, akkor vizes ruhába csavarva tartogathatjuk két-három napig. Nagyobb készleteket halmozhatunk fel, ha felaprítva, kis zacskókba, vagy jégkocka tartóba porciózzuk, és lefagyasztjuk a mélyhűtőben.
hirdetes
 
 

Kapros receptek

 

Kapormártás

2 nagy csokor kapor
4 dl tejszín
½ dl fehérbor (elhagyható,de nagyon ajánljuk)
5 dkg vaj
só, bors
frissen őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
 
A vajat felolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta az egészen apróra vágott kaprot. Felöntjük a tejszínnel, összeforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort és a fűszereket. Adunk még neki pár percet a tűzhelyen, míg kicsit besűrűsődik.Kóstoljuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha éppen átmeneti, kánikulai vega állapotban leledzünk, hús helyett újkrumplira,gombára,halra is boríthatjuk.
 
 

Kapros-túrós lepény

A tésztához:

30    dkg liszt
hirdetes
14 dkg vaj
2 tojássárgája
tejföl
 

Töltelékhez:

40kg túró
8 dkg vaj
2 tojásfehérje kemény habbá verve
1 tojássárgája
2 nagy csokor kapor apróra vágva
1/2  evőkanál cukor (ízlés szerint elhagyható)
 
A lisztből, vajból, tojássárgájából tésztát gyúrunk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és egy 20x30 cm-es kikent tepsit kibélelünk a tésztával úgy, hogy a széleit felhajtva peremet hagyjunk. A töltelékhez összedolgozzuk, a hozzávalókat és egyenletesen rásimítjuk, halmozzuk a tésztára. A tetejét kenjük meg tejföllel. Forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.
 
 

Kapros-juhtúrós csirkemell

2 csirkemell vékonyra szeletelve
10 dkg vaj
15 dkg juhtúró
2 paradicsom, karikára szelve
25 dkg reszelt ementáli sajt
1 nagy csokor kapor, apróra vágva
só, bors
 
A csirkemelleket vajon hirtelen megsütjük, majd áthelyezzük egy jénai tálba. Rámorzsoljuk a juhtúrót, meghintjük a kaporral, sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a reszelt ementáli sajtot, és a tetejét paradicsomkarikákkal borítjuk be. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kalcium

Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben fellelhető ásványi anyag. A csontjaink... Tovább

Réz

A réz rengeteg élettani folyamatban főszerepet játszik, ugyanis részt vesz a szervezetünkre... Tovább

Tovább a lexikonra