Megmutatjuk, hogyan tudsz otthon tiszta mogyoróvajat készíteni és nagyon finom receptekkel is meglepünk!
De miért pont a tiszta mogyoróvaj? A tiszta mogyoróvaj alapanyag a pörkölt földimogyoró. Magas B-vitamin tartalma mellett olajokban és fehérjében is gazdag. Omega6, E-vitamin és fitoszterol összetevői segítenek a gyulladások csökkentésében. Diétában kitűnő zsírforrás, mert a zsír- és a mikrotápanyag szükségletedet egészíted ki vele!
Mitől tiszta a mogyoróvaj? A legtöbb boltban kapható mogyoróvaj csak 20-30% mogyoró tartalmú. Többi összetevője hidrogénezett növényi olaj, cukor és kukoricadara. Ha otthon készíted, kizárólag azt fogja tartalmazni amit te raksz bele, és így nem lesz hígítva mesterséges adalék anyagokkal. A tiszta mogyoróvaj nem összekeverendő az édes egészség károsító mogyorókrémmel. A mogyoróvajnak elsőre szokatlan (nem édes) íze lehet, másodjára selymes, krémes íz és harmadik kóstolásra letehetetlen!
Mogyoróvaj elkészítése:
Hozzávalók:
- 300g földimogyoró,
- 20 g extra szűz olivaolaj,
- Minimum 400 w- os konyhai aprítógép (kisebb teljesítményű le fog égni!),
- Só, folyékony édesítő - ízlés szerint.
A földimogyorót beleborítod az aprítóba és hozzáadod az olivaolajat. Kezd el aprítani. Amikor már darabos keveréket kapsz ad hozzá a sót, folyékony édesítőt és folytasd tovább az aprítást. Néha-néha állítsd le és a tányér oldalára kerülő darabkákat egy kanál (ne az ujjad!) segítségével rakd vissza a többi mogyoróvaj közé.
Darálhatod addig, amíg teljesen krémes állagot nem kapsz, de ha előtte leállítod, akkor enyhén darabos mogyoró vajad lesz. Légmentesen zárható edénybe töltsd bele, ahogy megjelenik, a tetején a zsiradék keverd át és tedd be a hűtőbe fejjel lefelé. A legjobb, ha 1 napig hűtőd. Szobahőmérsékleten 1 - 2 hónapig áll el.
A fogyasztásakor figyelj a mértékletességre!
1.Mézes, chia magvas energia golyók
Hozzávalók:
- Fél bögre mogyoróvaj,
- Fél bögre méz,
- Fél teáskanál vanília,
- 3 bögre zabpehely,
- Negyed teáskanál só,
- Ízlés szerint fahéj,
- Fél bögre mazsola,
- 3 evőkanál chia mag.
A mogyoróvajat és a mézet melegítsed össze. A tűzhelyről levéve elsőnek a vaníliát ad hozzá, majd a többi hozzávalót. A keveréket rakd hűtőbe és 2 óra múlva készíts belőle golyókat.
2.Csokis energia golyók
Hozzávalók:
- 15 dkg zabpehely (finomra darált),
- 10 dkg golyó,
- 10 dkg mogyoróvaj,
- 5 dkg vaníliáscukor,
- 5dkg étcsoki,
- 1 tojás,
- 1 kávéskanál sütőpor.
A diót, és ha szükséges a zabpelyhet daráld le, az étcsokit reszeld le. A mogyoróvajat, vaníliáscukrot, tojást keverd össze. Majd ad hozzá a sütőport dolgozd bele. Utána ad hozzá a többi hozzávalót és az egészet keverd össze. A tejföl sűrűségű masszából kis golyókat készíts. A 180 fokos előmelegített sütőben 15 percig süsd.
3.Banános energia golyók
Hozzávalók:
- 2 db érett banán,
- 2 bögre darált zabpehely,
- Fél bögre mogyoróvaj,
- Negyed bögre méz,
- 2 evőkanál csokoládé darabka,
- Ízlés szerint fahéj.
A hozzávalókat keverd össze, a keveréket rakd a hűtőbe és 2 óra múlva formázz belőle golyókat.
Jó étvágyat!