Kókuszvirág cukor a legjobb választás

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból készült termékek legnagyobb előállítói és forgalmazói a Fülöp-Szigetek és Indonézia. A hazai alternatív édesítőszerek piacán körülbelül 5 éve jelent meg a kókuszvirág cukor.

A kókuszdió a kókuszpálma virágából fejlődik ki, így már a virág is tartalmazza (ahogyan más növények esetében már a csíra is) mindazokat az értékes hatóanyagokat, amelyek később a termésben is megtalálhatóak.

 

A kókuszpálma virág nektárjából készült tradicionális ázsiai édesítőszer, mely ma az egyik leginkább ajánlott cukorfajta. Számtalan jótékony egészségügyi hatása miatt „csodacukornak” is nevezik. A legkorábbi írott anyag készítéséről és fogyasztásáról 5000 évvel ezelőtt készült, feldolgozásának módja azóta semmit nem változott, csak víztartalmát párologtatják ki a virágból nyert szirupból.

 

Mit kell tudni a kókuszvirág cukorról? 

 

A hagyományos kristálycukor glikémiás indexe 100, míg a kókuszvirág cukoré (a Fülöp-Szigetek egyik állami intézménye által mért hivatalos adat szerint) 35!

hirdetes

 Azonban a fogyókúrázóknak érdemes figyelembe venni, hogy a kókuszvirág cukor kalóriatartalma megegyezik a hagyományos kristálycukoréval. Kémiai szempontból a kókuszvirág cukor 75-80%-a szacharóz, a fennmaradó pedig glükóz és fruktóz (a kristálycukor = 100%-a szacharóz) de nem is emiatt érdekes a kókuszvirág cukor hanem hogy számos tápanyagot és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálium-, magnézium-, cink-vagy vas. Illetve a B1-, B2-, B3-, B6-és C vitamin kiváló természetes forrása!

 

 

De milyen az íze a kókuszvirág cukornak?

hirdetes

 

Íze karamelles, többek szerint a törökmézre hasonlít. Lágy, meleg jelzőkkel illethető az ízélmény, míg pl. a nyírfacukor/xilit hideg és fémes. Olvadáspontja alacsony, így könnyen felhasználható sütésnél/főzésnél, valamint kiválóan karamellizálható.

 

Színe és állaga alapján leginkább a barnacukorhoz hasonlít. Vízbe, teába keverve a folyadék „zavaros” lehet, azonban növényi tejekkel elegyítve homogén folyadékot kaphatunk. A paleo táplálkozásban is elfogadott a kókuszvirág cukor használata, mert megfelel a diéta kritériumainak.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás cukor cukorbetegség diéta édesség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel

Szótár

Finn szauna

  Alapvető jellemzője a magas hőmérséklet, 80 Celsius fok, alacsony páratartalommal... Tovább

Kalcium

Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben fellelhető ásványi anyag. A csontjaink... Tovább

Tovább a lexikonra