A kovászt az különbözteti meg a hagyományos kenyértől, hogy liszt és víz erjesztésével készül, nem pedig élesztő hozzáadásával. Az erjesztési folyamat segít felszabadítani a B-vitaminokat a kenyérben, sőt lehetővé teszi a B12-vitamin dúsítását a növényi alapú élelmiszerekben (a B12 elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg). Ezenkívül a kovász általában dúsított lisztből készül, így vasat és folsavat szállít, amelyek fontosak a terhesség előtt és alatt. Mutatjuk mi miatt egészséges annyira a kovászos kenyér!
A kovászos kenyér 4 egészségügyi előnye
A kovászos kenyér nem csak olyan jellegzetes ízt ad, amely tökéletes pirítóshoz és szendvicsekhez, de neked is jót tesz! Íme a kovászos kenyér négy tudományosan alátámasztott előnye:
1. Jót tesz a bélrendszernek
A kovászos kenyér erjesztési folyamata megnövekedett számú prebiotikumhoz és probiotikumhoz vezethet, amelyek hozzájárulnak a bél egészségének javításához. Keress teljes kiőrlésű gabonából készült kovászos kenyeret , amely magasabb rosttartalmú, mint a feldolgozott gabona, így kenyered további bélbarát előnyökkel jár.
2. Jobb emésztéshez vezethet
Noha a kovászos kenyér nem gluténmentes, a Foods folyóirat 2021-es áttekintése szerint a kovász fogyasztása javíthatja a glutén emésztését. A kovász fermentációs folyamata megváltoztatja a búzában lévő enzimeket, és potenciálisan segíthet a gluténnel szembeni mellékhatások ellensúlyozásában. Bár még túl korai lenne a kovászos kenyeret ajánlani lisztérzékenyeknek (akik nem tolerálják a glutént), a gluténérzékenyeknek érdemes beszélniük orvosukkal, hogy megtudják, élvezhetik-e a kovászos kenyeret káros hatások nélkül.
3. Elősegíti az egészséges öregedést
A teljes kiőrlésű gabonák és a kenyér, akárcsak a kovászos kenyér, a mediterrán étrend alapelemei. Egyes kutatások rámutattak, hogy az egészséges öregedés elősegítésében is kulcsfontosságú élelmiszer lehet. A Nutrients 2019-es online marketing kutatása, hogy az erjesztett gabonaalapú termékek, mint például a kovász, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő, cukorbetegség elleni és FODMAP-csökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
4. Segíthet egészségesen tartani a vércukorszintet
A szénhidrátok fogyasztása természetesen növeli a vércukorszintünket, miközben emésztjük őket, de a vércukorszint gyors kiugrása és hirtelen csökkenése növelheti a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatát. Ezeket a nagy kiugrásokat az egyszerű szénhidrátok, például a cukor és a finomított gabona fogyasztása okozza, különösen akkor, ha ezek nincsenek párosítva fehérjével és zsírral (két olyan tápanyag, amely lassítja az emésztést).
Összefoglalás
A kovász visszatért – és ennek jó oka van. Tele van tápanyagokkal, egészséges szénhidrátokkal, fehérjével, rosttal, vassal és olyan vitaminokkal, mint a folsav. Javíthatja az emésztést, csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát és még az egészséges öregedést is elősegítheti. Akár egy helyi pékségben vásárolod meg, csak jót teszel magadnak.