Mire jó a fahéj, menta, gyömbér, grapefruit, és a citrom?

SzF

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egészségünk érdekében érdemes megismernünk és többeet fogyasztanunk a címben szereplő fűszernövéyyekből és gyümölcsökből. Egy közös van mindegyikben: egytől egyig rengeteg jótékony hatással rendelkeznek. Olvasd el cikkünket és tudd meg te is, miért kellene többet fogyasztanod belőlük.

Kezdjük a fahéjjal

A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy két hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.

 

Emésztést segítő jellege miatt a fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára is. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így ráadásul nem érezzük magunkat hamarosan éhesnek, vagy evés közben is eleve gyorsabban alakul ki a telítettség érzet, aminek hatására kevesebbet eszünk.

 

A fahéj ugyanis kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet. Fogyasszunk fahéjjal ízesített teákat, kakaót, kávét, és gyorsabban fogunk meggyógyulni a megfázásból. 

 

Menta hatásai 

A menta rengeteg jótékony hatással rendelkezik, szerencsére manapság már egyre jobban elterjedt. Feljegyzések szerint már az ókori görögök is használták különféle betegségek kezelésére. Manapság fűszernövényként, kozmetikai krémek alapanyagaként, illetve gyógyászati termékként alkalmazzák.


Nézzük tehát a menta jótékony hatásait:

  • A menta, a fahéjhoz hasonlóan javítja az emésztésünket, has puffadás ellen is kitűnően alkalmazható, sokak szerint hányinger ellen is javasolt.
  • Ha ideges vagy feszült vagy, akkor illőolaj formájában csepegtess pár cseppet a fürdővízbe, a hatás nem marad el, ugyanis a mentának kitűnő idegnyugtató hatása van.
  • hirdetes
  • Ha esetleg megfázás gyötör, akkor is fordulj bátra a mentához, hiszen nagyon sok légúti betegség ellen alkalmazható.
  • Ugye, említettük, hogy az ókori görögök is használták már a mentát, ők leginkább fertőtlenítésre alkalmazták a gyógyítások során.
  • A kozmetikai krémek közül leginkább hűsítő krémek alapanyagául szolgál, de például a szúnyogok ellen is használható. Nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását, egy finom limonádéba tökéletes.

 

Gyömbér 

Az egyik legrégebben használt gyógynövény. Rengeteg jótékony hatása van, amellett, hogy testet erősíti, fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz, nem utolsósorban vágykeltő hatással is rendelkezik.

 

Számos gyógyító hatású italt készítenek belőle, mivel kitűnően alkalmazható hányinger ellen, gyomorbántalmakra, illetve emésztési problémákra is.

 

Aromaolajként felhasználva nyugtató hatású, főleg télen szoktál alkalmazni az immunrendszer erősítésére. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezért kiválóan alkalmazható megfázás, torokgyulladás ellen. Mézzel keverve íze kellemes, hatása pedig nem marad el.

Grapefruit

A grapefruit kiválóan alkalmazható az immunrendszer erősítésére, mivel magas C-vitamin tartalmú, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A magjából kinyert olaj kitűnő fertőtlenítő hatású. Elsősorban megfázás ellen használható, erősíti az érfalakat, illetve csökkenti a visszér kialakulását is. Ezek mellett jótékonyan hat a májra, és koleszterincsökkentő hatása is van. 

 

Citrom

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

hirdetes

 

Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelőzi a skorbutot. Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk. A szenzációs eset után negyven évvel a brit Admiralitás kötelezte a Brit Királyi Haditengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom- vagy narancslevet. A késlekedés miatt a négy évtized során hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban.

 

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A közkedvelt aromájú fűszert a külső héjából nyerjük. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs – sajnos, nálunk nemigen kapható. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb.

 

Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

 

A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve jó bőrápolószer. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás megoldás

Szótár

Nyírfacukor

    Mi is az a nyírfacukor   A nyírfacukor egy fehér,édes,... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra